I VERDENSKLASSE: – Årets vinner er en kreftforsker i verdensklasse, konstaterer Anne Lise Ryel i Kreftforeningen om tildelingen av prestisjepris til professor Per Ottar Seglen. Foto: Ingvild Vaale Arnesen/Kreftforeningen Foto:

UiO-professor hedres med prestisjepris for kreftforskning

Kong Olav Vs kreftforskningspris 2017 er tildelt professor Per Ottar Seglen ved Universitetet i Oslo.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Medisinsk behandling må være bygd på solid, forskningsbasert kunnskap om grunnleggende biologiske mekanismer Per Ottar Seglen, UiO-professor og forsker ved Centre for Molecular Medicine Norway (NCMM) ved Universitetet i Oslo

Professor Per Ottar Seglen ved Universitetet i Oslo tildeles Kong Olav Vs kreftforskningspris 2017 for sin banebrytende innsats innen kreftforskning.

Seglen, som i dag er forsker ved Centre for Molecular Medicine Norway (NCMM) ved Universitetet i Oslo, er en av verdens ledende pionerer innen autofagi.

30 år tilbake
Autofagi er cellens eget system for søppelsortering og resirkuleringer, og sørger for at cellen holdes i balanse og at cellens farlige avfall blir fjernet for å hindre blant annet kreftutvikling.

Prisvinneren har forsket på autofagi og dens rolle i kreftutvikling, og den nære sammenhengen mellom autofagi og kreft ble først oppdaget av Seglen for over 30 år siden. Gjennom hele karrieren sin har han hatt et sterkt fokus på kreftforskning, heter det i pressemeldingen fra Kreftforeningen.

Utilstrekkelig forskning
Professor Per O. Seglen er en av verdens ledende pionerer innen autofagi, og han har gjennom hele sin karriere hatt et sterkt fokus på kreftforskning. Det nære forholdet mellom autofagi og kreft ble først oppdaget av Seglen for mer enn tretti år siden.

– Jeg ser prisen som en viktig anerkjennelse av den store betydningen av medisinsk grunnforskning. Grunnleggende kunnskap om en viktig vekstregulerende prosess som autofagi vil forhåpentligvis kunne gi oss nye kreftmedisiner som stopper kreftcellevekst, sier Seglen i pressemeldingen.

Til Dagens Medisin understreker Seglen behovet for mer forskning:

– Det er for tiden mange farmasøytiske firmaer som arbeider med å utvikle kreftmedisiner rettet mot autofagi, men mye tyder på kunnskapsgrunnlaget foreløpig er utilstrekkelig, sier Seglen og legger til:

– Vår forskningsgruppe fant nylig at den mest brukte metoden for måling av autofagi rundt om i verden, som er annerledes enn den vi bruker, dessverre er misvisende. Det betyr at det derfor må tas ett skritt tilbake til mer grunnforskning.

UiO-professoren minner om at to store kommersielle satsninger på Alzheimer-medisiner nylig måtte skrinlegges fordi de bygde på feilaktige teorier.

– I en tid der "synsing" og "alternative fakta" er i skuddet, bør det understrekes at iallfall medisinsk behandling må være bygd på solid, forskningsbasert kunnskap om grunnleggende biologiske mekanismer, sier Seglen.

Høyt verdsatt
Kreftforskningsprisen deles ut av Kreftforeningen til forskere som har utmerket seg gjennom flere års innsats for et bedre liv for svært mange mennesker.

– Prisen er en vitenskapelig anerkjennelse for fremragende forskning og verdsettes svært høyt blant våre kreftforskere, sier generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen.

– Årets vinner er en kreftforsker i verdensklasse. Hans arbeid er bygget videre på av forskere verden over, noe som er viktig for at resultatene skal komme pasientene raskere til gode. Vi deler ut denne prisen hvert år for å stimulere til videre forskning. Det er en utmerkelse som betyr at de har gjort en fremragende innsats både i Norge og internasjonalt, sier Ryel.

Prisbelønt
Seglen har tidligere mottatt flere priser for sitt arbeid. Blant annet fikk han Anders Jahres Medisinske pris til yngre forskere i 1983.

Forskningen hans har i hovedsak vært utført ved Institutt for Kreftforskning på Radiumhospitalet.

– Jeg har hatt gode arbeidsvilkår, dyktige medarbeidere og generøs støtte fra Kreftforeningen gjennom alle år. Jeg føler meg svært beæret og takknemlig for at foreningen nå også har tildelt meg Kong Olav Vs kreftforskningspris, uttaler Seglen i pressemeldingen fra Kreftforeningen.

Prisen, som er på én million kroner, blir overrakt av HM Kong Harald V på vegne av Kreftforeningen i Oslo 6. juni.

Powered by Labrador CMS