I 2014 ble innlagt 131 pasienter med ryggmargsskade til spesialisert rehabilitering i Norge. Foto: Thinkstock

Pusteøvelser kan hjelpe etter ryggmargsskade

En gjennomgang av flere studier Folkehelseinstituttet har gjort, viser at øvelser for å bedre pustemuskelens funksjon kan være bra for å bedre maksimalt innåndingstrykk i lungene. 

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

En ny rapport fra Folkehelseinstituttet tar for seg tiltak rettet mot lungefunksjon hos pasienter med høy ryggmargsskade i akuttfasen, definert som skade over sjette brystvirvel de første åtte ukene etter at skaden har skjedd.

Rapporten gir en oversikt som viser at det er lite forskning om hvilke tiltak som kan være effektive. Medikamentelle- eller kirurgiske tiltak er ikke inkludert i rapporten.

Respiratorisk muskeltrening
En gjennomgang av studiene viser at øvelser for å bedre pustemuskelens funksjon, respiratorisk muskeltrening, fører muligens til bedre maksimalt innåndingstrykk i lungene. Det er mer usikkert om slik muskeltrening har effekt på maksimalt utåndingstrykk.

Respiratorisk muskeltrening er spesifikke pusteøvelser som skal bedre muskelens styrke og utholdenhet. Pustemuskulaturen kan trenes på samme måte som annen muskulatur ved å bruke en pusteinnretning for å øke belastningen på muskulaturen, enten på inn- eller utpust. 

Usikre effekter
I gjennomgangen av studiene på området fant forskerne én mindre studie om bruk av hostemaskin som ble sammenlignet med manuell hostestøtte, men det er usikkert hvilket av de to tiltakene som har best effekt på lungefunksjonen hos pasienter i akuttfasen.

Forfatterne av rapporten fant ingen studier om leiedrenasje, en metode som benyttes for å hjelpe pasienter til å få hostet opp slim fra lunger og nedre luftveier, og ikke-invasiv pustestøtte.

Bør involvere flere
Komplikasjoner knyttet til pustefunksjonen, såkalte respiratoriske komplikasjoner, er en viktig årsak til død og forlenget sykehusopphold hos pasienter med høy ryggmargsskade i akuttfasen. Ingen av de aktuelle studiene har imidlertid rapportert om overlevelse og antall liggedøgn på sykehus.

– Studier innen dette fagfeltet bør involvere flere klinikker eller land, slik at man får mange nok deltakere til å finne eventuelle effektforskjeller av tiltakene, sier forsker Kristin Thuve Dahm ved Folkehelseinstituttet, som er en av forfatterne bak rapporten. 

Flest med akutt skade
Tall fra Norsk ryggmargsskaderegister viser at det i 2014 ble innlagt 131 pasienter med ryggmargsskade til spesialisert rehabilitering i Norge. 66 prosent hadde en akutt ryggmargsskade. Flere menn enn kvinner pådrar seg en slik skade, som ofte skyldes en trafikkulykke eller et fall.

Nivået og omfanget av skaden i ryggmargen har stor betydning for hvilke motoriske, sensoriske og fysiologiske konsekvenser skaden gir. Skader høyere opp i ryggmargen, som nakken, rammer flere funksjoner enn lavere skader.

Powered by Labrador CMS