LANSERTE REFORM: Helseministeren, statsministeren og finansministeren jakter nå på de gode løsningene i eldreomsorgen. Foto: Anne Grete Storvik

– På høy tid med bedre eldreomsorg

Regjeringen skal jakte på gode løsninger i eldreomsorgen i sin nye kvalitetsreform for eldre.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Reformen har fått navnet «Leve hele livet», og ble lansert av statsminister Erna Solberg (H), helseminister Bent Høie (H) og finansminister Siv Jensen (Frp) fredag.  
– Svikter for ofte
Alle tre fremhevet at de har vært på mange besøk rundt om i landet for å sjekke ståa i eldreomsorgen, og pekte på mange prosjekter de mener er gode eksempler på en fungerende eldreomsorg.

Men det svikter likevel for ofte, sa statsministeren.
– Vi har gjort mye for å forbedre tjenestene til eldre. Likevel svikter det for ofte med det aller viktigste i eldreomsorgen. Det gjør siste del av livet tyngre å mestre for mange eldre og deres pårørende. Det er dette som er bakgrunnen for at vi nå starter arbeidet med en reform for eldre, sa statsminister Erna Solberg.

Mat, aktivitet og felleskap, helsehjelp og sammenheng i tjenestene er der det oftest svikter i eldreomsorgen og derfor blir dette reformens kjerne, ifølge de tre.

Men det følger ingen penger med nå, ifølge helseministeren:

– Vi starter ikke med å definere endringene som skal gjøres nasjonalt. Vi starter med å finne utfordringer og løsninger der de har betydning for de ansatte som skal bruke dem i tjenesten. Hvis utfordringene vi kommer fram til krever mer penger, lovendringer eller systemendringer, så vil det være en del av reformen, sa Høie.
Helt konkret, så skal regjeringen arrangere dialogmøter der eldre og pårørende, ansatte og ledere i kommunene, frivillige, fagfolk og forskere vil bli invitert. Reformen og møtene skal handle om mat, aktivitet og fellesskap, helsehjelp og sammenheng i tjenestene.

– Hvis vi må øke bevilgninger, endre lovverk eller finansiering av helse- og omsorgstjenesten for å få bedre tjenester til eldre, vil vi selvsagt vurdere det.
– Vi må erkjenne at vi fra skrivebordene i hovedstaden ikke har klart å viske ut forskjellene, sa Høie, som sier det nå er på høy tid at noe gjøres.

Reformen skal legges frem i form av en stortingsmelding neste vår og innføres fra 2019.

KS er imidlertid ikke begeistret for denne reformen:

Regjeringen burde heller støtte de tiltak kommunene etterspør for å kunne levere best mulig eldreomsorg, i stedet for å lansere enda en stortingsmelding, sier styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen, i en pressemelding fredag. 

Powered by Labrador CMS