STOR STUDIE: Influensamedisinen Tamiflu er sikker under graviditet, ifølge skandinavisk studie. Foto: Colourbox

Influensamedisin skader ikke fosteret

Nyfødte barn til mødre som tok legemiddelet mot influensa hadde ikke flere helseskader enn andre nyfødte, viser verdens største studie på området. 

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Nyfødte barn til kvinner som brukte legemiddel mot influensa i svangerskapet, hadde ikke økt risiko for sykdom eller medfødte misdannelser.

Det konkluderer forskere Norge, Danmark, Sverige og Frankrike har sammenlignet nyfødte barn til 6000 gravide som tok legemiddel mot influensa i svangerskapet med barn til nesten 700 000 kvinner som ikke tok legemiddelet og deres barn født etter svangerskapsuke 22.

Undersøkelsen foregikk i 2008-2010, de fleste tilfellene var knyttet til utbruddet av svineinfluensa (H1N1).

– Resultatene er viktige fordi det er mange gravide kvinner som hvert år blir utsatt for smitte i influensasesongen. Studien støtter tidligere funn som peker på at det ikke synes å være noen risiko for alvorlige komplikasjoner for barnet dersom kvinnen har behov for influensalegemiddel, sier Kari Furu, forsker ved Folkehelseinstituttet i en pressemelding.

Furu og kollegaene Anders Engeland og Siri Håberg er medforfattere av studien som nå er publisert tidsskriftet British Medical Journal (BMJ).

Potensielle helseskader som ble undersøkt var lav fødselsvekt, lav Apgar score, tidligfødsel, dødfødsel eller medfødte misdannelser.

Helsemyndigheter i Europa og USA anbefaler å behandle gravide kvinner med Tamiflu (neuraminidasehemmere) i tablettform i fem dager etter at man har vært utsatt for smitte. Likevel har det hittil eksistert liten kunnskap om eventuell risiko for barnet.

Powered by Labrador CMS