PRESS MOT YNGRE LEGER: – Mange kan bli presset til å jobbe mer enn de egentlig får til, særlig yngre leger, mener Bjørnar Moxnes, leder av partiet Rødt. Foto: Partiet Rødt Foto:

– Spekter er som en elefant i en porselensbutikk

Leder av partiet Rødt, Bjørnar Moxnes, frykter at særlig yngre leger vil slutte som en følge av legenes konflikt med Spekter.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

ARBEIDSTID: – Ingen leger trenger å arbeide mer enn 38 timer gjennomsnittlig per uke dersom de går vakt, og 40 timer gjennomsnittlig per uke dersom de ikke går vakt, sier Gunnar Larsen, direktør for kommunikasjon og samfunnspolitikk i Spekter. Foto: Spekter

Mandag avgjorde Rikslønnsnemnda konflikten mellom Legeforeningen og Spekter etter fjorårets sykehusstreik. Kjennelsen ga Spekter medhold på alle punkter, noe som blant annet betyr at Legeforeningens krav om «rullerende arbeidsplaner» ble avvist.

Les saken: Legene tapte i nemnda

Leder i partiet Rødt, Bjørnar Moxnes, mener dette er feil vei å gå for å skape et best mulig helsevesen.

– Denne kjennelsen løser ingenting, og betyr bare at legenes reelle medbestemmelse over arbeidstid utover arbeidsmiljølovens grenser er satt til side. En slik arbeidsgiverpolitikk demotiverer fagfolkene, som føler seg mistrodd og overstyrt.

– Mange kan bli presset til å jobbe mer enn de egentlig får til, særlig yngre leger. Og jeg tror det kan gjøre at spesielt unge leger med familie slutter. Da opplever Spekter det stikk motsatte av det de ønsker. Tillit tar tid å bygge opp, og kan rives fort ned. Spekter er som en elefant i en porselensbutikk, og det virker ikke som om de forstår rekkevidden av det de nå foreslår, sier Bjørnar Moxnes til Dagens Medisin.

Slutte å leke butikk
Han har klar formening om hva som nå må til:

– Et nytt stortingsflertall må erstatte mistillit med tillit. Vi må slutte å tvinge sykehus til å leke butikk. Vi må slutte å fylle opp sykehusstyrene med forretningsfolk uten helsefaglig innsikt, og vi må sette den faglige kvaliteten i møtet med pasientene øverst, ikke bunnlinja, slik det er nå.

Hardkjør
Helsepolitisk talsperson i KrF, Olaug Bollestad, frykter også legeflukt.

– Hvis Spekter driver et hardkjør uten å ta med partene på god måte, er jeg redd for at mange av de flinkeste folkene vil søke seg til det private. Det er vi ikke tjent med, sier Bollestad og legger til:

– Jeg ber innstendig om, ikke minst overfor Spekter, at de ansatte må tas med. Det må sikres en turnus som alle partene kan leve med og som sikrer alle parter. Dette er viktig fordi det handler om rekruttering, kontinuitet og pasientsikkerhet.

Forsvarlige ordninger
Gunnar Larsen, direktør for kommunikasjon og samfunnspolitikk i Spekter, sier at Bjørnar Moxnes sine karakteristikker av Spekter får stå for hans regning.

– Jeg vil imidlertid minne Moxnes på at Spekter ikke har krevd noen endringer i tariffavtalen med Legeforeningen, men tilbød at denne skulle videreføres uendret, noe Rikslønnsnemnda nå har bestemt at den skal.

– Spekter håper nå at vi kan se fremover, og gjennom godt partssamarbeid sentralt og lokalt diskutere hvordan vi enda bedre kan forstå hverandres behov, slik at vi har godt grunnlag for å diskutere arbeidstidsbestemmelsene for leger ved hovedoppgjøret i 2018, sier Gunnar Larsen i til Dagens Medisin.

Han viser til Moxnes sin frykt for at leger presses til å jobbe mer enn de får til.

– Ingen leger trenger å arbeide mer enn 38 timer gjennomsnittlig per uke dersom de går vakt, og 40 timer gjennomsnittlig per uke dersom de ikke går vakt. I tillegg skal selvsagt alle arbeidstidsordninger være forsvarlig for den enkelte lege.

Powered by Labrador CMS