Helse- og omsorgsminister Bent Høie under Stortingets spørretime. Foto: Skjermdump fra Stortingets nett-TV

Grillet Høie om kvinnehelse

Barseltilbudet til kvinner er ikke godt nok, og Høyre bremser for likestillingen og teknologiutviklingen ved ikke å tillate eggdonasjon. Dette var noen av temaene respresentanter fra Arbeiderpartiet tok opp under stortingets ukentlige spørretime.

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Under Stortingets spørretime onsdag stilte representanter fra Arbeiderpartiet spørsmål til helse- og omsorgsminister Bent Høie, om kvalitetsforskjellene på helsetjenestene kvinner og menn får.

Både fødsels- og svangerskapsomsorgen, NIPT-testen og eggdonasjon ble tatt opp under den ordinære spørretimen.

Flere gynekologer
Anna Ljunggren stilte spørsmål til helseministeren om hvorfor det er slik at mange kvinner i dag har lang ventetid og lang reisevei for å bli undersøkt av en spesialist, og lurte om hva statsråden ville gjøre for å gi kvinner over hele landet et godt tilbud i fødsels- og svangerskapsomsorgen, samt oppfølging etter fødselsskader.

Martin Henriksen fulgte opp senere med spørsmål om hvorfor ikke regjeringen gjør mer for å følge opp arbeidet med en god barselomsorg basert på faglige retningslinjer fra Helsedirektoratet.

Til det svarte Bent Høie at regjeringen vil styrke arbeidet med å øke antallet avtalespesialister, blant annet gynekologer. Høie påpekte at det også sto i oppdragsdokumentet han ga til de regionale helseforetakene i år.

– Jeg ser også behovet for å utvikle nye løsninger når det kommer til oppfølging fra jordmor både før og etter fødsel, og jeg mener regjeringen har lagt til rette for at kommunen skal styrke barseloppfølging på helsestasjonen. Vi ser også til modeller som brukes  for eksempel i Nordfjord, der jordmødre får en full stilling på tvers av kommunen og i sykehus, slik at kvinnene kan forholde seg til samme jordmor gjennom hele svangerskapet og etter fødsel.

Avventer konklusjon for NIPT-test
Ingvild Kjerkol stilte spørsmål ved NIPT-testen, og om statsråden ville følge de faglige anbefalingene fra Helsedirektoratet og Bioteknologirådet om å innføre testen som stiller en mer presis diagnose til kvinner som får tilbud om fosterdiagnostikk, og som også vil føre til at færre trenger å få utført morkake- og fostervannsprøver som kan føre til skader og spontanabort.

– Nå har jeg nylig fått anbefalingen fra helsedirektoratet, og vil om kort tid komme med en konklusjon i saken. Dette er både et faglig og medisinsketisk spørsmål, og dermed blir det også et politisk spørsmål, der avgjørelsen skal tas av Helse- og omsorgsdepartementet, svare Høie.

Ikke ren likestillingssak
Også eggdonasjon ble tatt opp under spørretimen.

– Hvorfor vil ikke statsråden åpne for å tillate eggdonasjon, og slik sørge for at kvinner og menn har like rettigheter, spurte Truls Wickholm.

– Jeg mener det blir galt å gjøre dette til en ren likestillingssak, svarte helseministeren, og pekte blant annet på at spørsmålet både er medisinsk og etisk.

– Det er blant annet et etisk spørsmål fordi i helsetjenesten tar man ikke lett på å gi medisinsk behandling til noen som ikke trenger det, og det gjør man ved eggdonasjon, fordi man behandler kvinnen med hormoner. I tillegg skaper det en helt ny situasjon, fordi barnet vil ha en biologisk tilknytning både til kvinnen som har donert egget, men også til kvinnen som føder det, svarte Høie.

Powered by Labrador CMS