Fakta på bordet – via systematisk kartlegging!

Vi må tenke helhetlig rundt stomiomsorgen og få fakta på bordet: Med god og systematisk kartlegging kan vi finne de riktige løsningene og systemene for å følge opp stomiopererte i Norge.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Innlegg: Astrid Ingeborg Austrheim, leder av NSFs faggruppe av sykepleiere i Stomiomsorg (SiS)
Simen Brændhaugen, daglig leder i brukerorganisasjonen Norilco

«DA JEG BLE akutt innlagt og stomioperert, var den eneste stomisykepleieren på sykehuset ute i barselpermisjon. Dette var i den perioden jeg følte jeg hadde mest behov for hjelp, råd og veiledning», skrev en stomioperert i en erfaringsutveksling i et lukket brukerforum.

Norsk Sykepleierforbunds faggruppe av sykepleiere i stomiomsorgen (SIS) og brukerorganisasjonen Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft (Norilco) har de siste årene kjent på et økende press fra stomiopererte som opplever ikke å ha fått god nok opplæring og oppfølging.

PRIORITERINGER. Behovet for opplæring har økt de siste årene, noe som antakelig er en konsekvens av harde prioriteringer ved landets sykehusavdelinger. Verken stomisykepleiere, brukerorganisasjoner eller myndigheter har konkret oversikt over det faktiske behovet.

Nordmenn lever lenge, og alt peker i retning av at antallet stomiopererte vil øke. Samtidig velger flere yngre en hverdag med stomi fremfor en hverdag med isolerende tarmsykdommer. Vi tror at samtlige opererte som får riktig oppfølging, kan stå i jobb og gå en frisk alderdom i møte.

MANGELFULLT. En undersøkelse blant Norilcos medlemmer i 2015 viser at en tredel av alle som har blitt operert de siste tre årene, har opplevd at oppfølging og opplæring etter operasjonen har vært mangelfull. Manglende kunnskap rundt eget stell og problemløsning bidrar til at de isolerer seg og sliter med å komme tilbake i jobb.

Derfor er det fristende å foreslå et forløp umiddelbart, men vi ønsker heller et kunnskapsbasert opplegg enn en forenklet løsning. Vi må i fremtiden tenke helhetlig og moderne rundt stomiomsorgen i Norge, men først må vi få fakta på bordet.

I dag er det cirka 50 sykepleiere i Norge med videreutdanning i stomisykepleie som arbeider i det offentlige helsevesenet. Mange har svært lave stillingsprosenter; ti–tyve prosent. Vi vet også at hvert år gjennomgår 2000 nordmenn den livsnødvendige operasjonen hvert og får tarmen lagt ut via buken. I dag lever over 20.000 av oss med stomi, enten som følge av kreft, tarmsykdommer eller ulykker.

KARTLEGGING. Vi ser en klar sammenheng mellom dårlig oppfølging og pasientens livskvalitet. Daglig får Norilco henvendelser fra pasienter som ikke vet hvor de kan henvende seg på grunn av følgetilstander av stomien, som lekkasjer, sår hud eller brokk. De fleste anbefales å ta kontakt med nærmeste sykehus som har en stomipoliklinikk. Dessverre får langt ifra alle umiddelbar hjelp, selv om situasjonen er akutt.

Stomisykepleiere jobber på spreng for å hjelpe opererte med nødvendig opplæring og stell, men kapasiteten er på langt nær tilstrekkelig. Vi trenger en god og systematisk kartlegging av «feltet» slik at vi kan finne de riktige løsningene og systemene for oppfølging av stomiopererte i Norge.

Ingen oppgitte interessekonflikter

Kronikk og debatt, Dagens Medisin 03/2017
 

Powered by Labrador CMS