Foto: Målfrid Bordvik

– Omstilling er nødvendig

Spekter arrangerte debatt om fremtidens helsevesen uten helsepersonell eller tillitsvalgte i panelet.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Spekter arrangerte fredag et seminar om helsepolitiske veivalg og fremtidens helsevesen. En rekke administrerende direktør for sykehus og helseforetak var invitert til å delta i debatten, og tilhørerne fikk høre innlegg fra blant annet helseminister Bent Høie (H) og Arbeiderpartiets helsepolitiske talsmann Torgeir Micaelsen.

Les også: – Det kommer til å gjøre vondt
Hverken Legeforeningen, Norsk Sykepleierforbund eller andre fagorganisasjoner for helsearbeidere var invitert til å holde innlegg eller delta i debatten, slik Dagens Medisin tidligere har skrevet.

– Regner med tilbakemeldinger
Da Anne-Kari Bratten, administrerende direktør i Spekter, åpnet Spekter-konferansen 2017, innledet hun med å hilse spesielt velkommen til representanter fra fagforeningene.

– Tillitsvalgte har lurt på hvorfor de ikke er invitert til å stå på talerstolen i dag. Dette er en konferanse der vi ønsker å høre hva politikerne og lederne i helsetjenesten mener om hvilke veivalg som må tas. Jeg håper at alle tillitsvalgte som er til stede sørger for gode diskusjoner i lunsjen. Kjenner jeg dere rett, så er dere sterke på tilbakemeldinger, sa Bratten i slutten av sitt innlegg.

– Ville vært naturlig om fagbevelsen bidro
En rekke representanter fra Legeforeningen var til stede på konferansen, blant annet Marit Hermansen, Christer Mjåset og Jon Helle.

– Det har vært snakket mye om omstilling, men bare helt overskriftsmessig om medvirkning og samarbeid med ansatte og tillitsvalgte. For å få til omstilling må vi ha godt samarbeid mellom tillitsvalgte og ledelse. Det er ikke det vi opplever i dag med Spekters styringsideologi, sa Marit Hermansen til Journalen i etterkant av konferansen.

Også Christer Mjåset, leder av Yngre Legers forening, mener fagbevegelsen burde hatt en rolle i diskusjonspanelet.

– Sett i lys av det som skjedde i høst hadde det vært naturlig å ha med fagbevegelsen, ikke minst fordi arbeidstidsordningen var noe deltakerne i panelet kom tilbake til mange ganger som brems for et velfungerende helsevesen fremover. Diskusjonen ville vært mer nyansert om vi kunne bidratt direkte, sier Mjåset til Journalen.

– Arbeidstidsreguleringer bremser vekst

I sin innledning sa Bratten at en «lang sommer i norsk økonomi er over».

– Ingen områder kan regne med å bli skjermet, selv ikke helse.

– Skal Norge fortsatt kunne ha et av verdens beste velferdstilbud, må det prioriteres tydeligere, og omstillingstakten og produktivitetsveksten må økes. Vi kan ikke bevilge oss like mye som før.

Hun sier flere må jobbe mer, og viser til at helseledere oppgir arbeidstidsreguleringer som hinder for produktivitetsvekst.

– Derfor er det viktig med diskusjoner rundt dette innenfor de brede, kollektive ordningene vi har, sier Bratten.

Hun viser til at et flertall av helsearbeiderne i en undersøkelser oppgir at de ikke ønsker å jobbe tradisjonelle 7,5 timers dager fem dager i uka, men at de foretrekker mer fleksible ordninger.

Bratten trakk også frem at ledere må få handlingsrom til å lede, og understreket politikernes rolle.

– Det er ikke mulig å fortsette å øke bevilgningene for alle budsjettområder, slik vi har gjort til nå. Vi må justere ned forventningene, sa Bratten.

Powered by Labrador CMS