Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

FØRSTE PASIENT: To år gamle Victoria Gryting, på fanget til mor Inger Maria Grytin, er den første av 100 barn som skal teste ut en ny metode for å oppdage atopisk eksem. Her med NTNU-professor Lise Lyngsnes og UiO-professor Per Lagerløv. Foto: Yngve Vogt

FØRSTE PASIENT: To år gamle Victoria Gryting, på fanget til mor Inger Maria Grytin, er den første av 100 barn som skal teste ut en ny metode for å oppdage atopisk eksem. Her med NTNU-professor Lise Lyngsnes og UiO-professor Per Lagerløv. Foto: Yngve Vogt

Forsker frem bedre diagnostikk av eksem hos barn

En ny studie har som mål å utvikle verktøy som kan gjøre det mulig å diagnostisere atopisk eksem tidligere – og dermed føre til at behandlingen kan komme raskere i gang.

Annons:
“Hvis vi blir flinke til å behandle sykdommen, kan vi stoppe utviklingen.”

- Per Lagerløv, helsestasjonslege og professor ved Institutt for helse og samfunn, Universitetet i Oslo

Hvert år får 2000 små barn atopisk eksem. Om noen år håper legene de kan oppdage sykdommen tidligere med biomedisinsk optikk, skriver Apollon, forskningsmagasinet til Universitetet i Oslo.

Nå er en ny studie i startfasen.

Underbehandlet
Som lege på helsestasjon i Oslo, treffer professor Per Lagerløv på Institutt for helse og samfunn ved Universitetet i Oslo mange barn med atopisk eksem.

– Sykdommen er ikke lett å se. Jeg opplever ofte at barna er underbehandlet fordi foreldrene er redde for bivirkninger. Det er ikke enkelt for mor og far å avgjøre hva de skal gjøre når barnet er så lite at det ikke har muligheten til å uttrykke seg selv. Hvis vi blir flinke til å behandle sykdommen, kan vi stoppe utviklingen, uttaler Per Lagerløv til Apollon.

– Hvis vi ikke stopper sykdommen, kan det, og da er det viktig å skrive kan fordi vi ennå ikke er sikre på sammenhengen, føre til astma og høysnue i voksen alder, kommenterer professoren.

Dataprogram
Hundre pasienter skal inngå i studien. Huden til barna og huden til friske kontrollpersoner blir fotografert med en spesiell kamerateknologi som forskerne har utviklet.

Ved hjelp av datateknologi er målet at legene i fremtiden får en metode som kan diagnostisere atopisk eksem tidligere enn i dag og som også kan si noe om hvor langt sykdommen har utviklet seg.

– Poenget er å lage et verktøy som gjør det lett å følge opp sykdommen og gi riktig behandling tidlig nok, sier NTNU-professor Lise Lyngsnes Randeberg til Apollon.

Ifølge Per Lagerløv er det er særlig barn under ett som er interessante å få med i studien, fordi det hos disse små er vanskelig å oppdage sykdommen tidlig.

 

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   3 + 7 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
NB! Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


Nyheter fra startsiden

KVINNER FIKK FJERNET BRYST OG EGGSTOKKER

10 kvinner får rettshjelp etter feilaktige operasjoner

FIKK FEILAKTIG FJERNET BRYST OG EGGSTOKKER

Dansk ekspert gransker de 21 feilaktige OUS-operasjonene1

PÅSTANDER OM HEMMELIGHOLD OG FRYKTKULTUR

Helsepartiet ekskluderte 13 medlemmer17

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!