Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

FØRSTE PASIENT: To år gamle Victoria Gryting, på fanget til mor Inger Maria Grytin, er den første av 100 barn som skal teste ut en ny metode for å oppdage atopisk eksem. Her med NTNU-professor Lise Lyngsnes og UiO-professor Per Lagerløv. Foto: Yngve Vogt

FØRSTE PASIENT: To år gamle Victoria Gryting, på fanget til mor Inger Maria Grytin, er den første av 100 barn som skal teste ut en ny metode for å oppdage atopisk eksem. Her med NTNU-professor Lise Lyngsnes og UiO-professor Per Lagerløv. Foto: Yngve Vogt

Forsker frem bedre diagnostikk av eksem hos barn

En ny studie har som mål å utvikle verktøy som kan gjøre det mulig å diagnostisere atopisk eksem tidligere – og dermed føre til at behandlingen kan komme raskere i gang.

Annons:
“Hvis vi blir flinke til å behandle sykdommen, kan vi stoppe utviklingen.”

- Per Lagerløv, helsestasjonslege og professor ved Institutt for helse og samfunn, Universitetet i Oslo

Hvert år får 2000 små barn atopisk eksem. Om noen år håper legene de kan oppdage sykdommen tidligere med biomedisinsk optikk, skriver Apollon, forskningsmagasinet til Universitetet i Oslo.

Nå er en ny studie i startfasen.

Underbehandlet
Som lege på helsestasjon i Oslo, treffer professor Per Lagerløv på Institutt for helse og samfunn ved Universitetet i Oslo mange barn med atopisk eksem.

– Sykdommen er ikke lett å se. Jeg opplever ofte at barna er underbehandlet fordi foreldrene er redde for bivirkninger. Det er ikke enkelt for mor og far å avgjøre hva de skal gjøre når barnet er så lite at det ikke har muligheten til å uttrykke seg selv. Hvis vi blir flinke til å behandle sykdommen, kan vi stoppe utviklingen, uttaler Per Lagerløv til Apollon.

– Hvis vi ikke stopper sykdommen, kan det, og da er det viktig å skrive kan fordi vi ennå ikke er sikre på sammenhengen, føre til astma og høysnue i voksen alder, kommenterer professoren.

Dataprogram
Hundre pasienter skal inngå i studien. Huden til barna og huden til friske kontrollpersoner blir fotografert med en spesiell kamerateknologi som forskerne har utviklet.

Ved hjelp av datateknologi er målet at legene i fremtiden får en metode som kan diagnostisere atopisk eksem tidligere enn i dag og som også kan si noe om hvor langt sykdommen har utviklet seg.

– Poenget er å lage et verktøy som gjør det lett å følge opp sykdommen og gi riktig behandling tidlig nok, sier NTNU-professor Lise Lyngsnes Randeberg til Apollon.

Ifølge Per Lagerløv er det er særlig barn under ett som er interessante å få med i studien, fordi det hos disse små er vanskelig å oppdage sykdommen tidlig.

 

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   2 + 5 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


Nyheter fra startsiden

STYREVERV I STRID MED ETISKE REGLER

Ber statsråden rydde opp7

GENÈVE: WHO - Helseforsamlingen 2018

Norge med internasjonalt helse-initiativ

GENÈVE: WHO - Helseforsamlingen 2018

Ambisøse mål for verdenshelsen fra WHO

GENÈVE: WHO - Helseforsamlingen 2018

Antibiotikaresistens krever global satsing nå

TRØNDEROPPRØRETS FASTLEGEUNDERSØKELSE

Fastleger frykter å gjøre feil2

Kommende DM Arena-møter

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!

Annonse: