KLAR TALE: Spekters fagsjef Cathrine Hennig sa i sitt innledningsforedrag i lønnsnenmda at Spekter vil fjerne blant annet overlegepermisjonen dersom Akademikerne får medhold. Hennig representerte Spekter i nenmnda sammen med prosjektdirektør Lars Haukaas. Foto: Vidar Sandnes

Spekter vil fjerne «lege-goder» om legene får medhold

Spekter kom med en illevarslende melding for legenes del, under Rikslønnsnemndas behandling av tariffavtalen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Hovedforhandlingene i sykehuskonflikten ble avholdt i Rikslønnssnemnda mandag.

– Har bedre ordninger enn alle andre
Fagsjef i arbeidsgiverforeningen Spekter, Cathrine Hennig, sa i sitt innledningsforedrag at legene har gode motytelser i sine avtaler:

– Her er det snakk om at legene har fått avsatt tid - til fordypning - fire timer hver uke hvor de kan drive faglig ajourhold. I tillegg har overlegene fire måneders utdanningspermisjon - hvert femte år. Med lønn. Det har de hatt i veldig mange år, sa Hennig.

– Dette er bedre ytelser og ordninger enn det alle andre har, sa hun.

– Så, hvis vi i nemnda gir Akdemikerne medhold, vil dere ta bort disse motytelsene da?, lurte nemndsmedlem Steinar Strøm på.

 – Ja, svarte Hennig kontant.

Kan fjernes fra tariffavtalen
– I teorien kan Spekter fjerne ting fra tariffavtalen, sier forhandlingsleder for Akadmikerne, Rune Frøyland, til Dagens Medisin.

– Men det skal forhandles om i et hovedoppgjør. Permisjonssystemet er laget for kompetansebygging for å sikre at vi hele tiden har godt kompetente fagfolk.
– Så det å fjerne kunnskapsutvikling fra sykehusene ville være dramatisk og oppsiktsvekkende, sier Frøyland.

– Ser du på dette som en «tom trussel»?

– Jeg ser på det som at det, der og da, var et forsøk på et svar på et spørsmål fra nenmnda, og ikke på noe som Spekter har tenkt på egen hånd, sier han.

– Skuffende propaganda-påstander
Som Dagens Medisin skrev mandag, ble det også fremlagt sterke påstander om at Legeforeningen har drevet propaganda og mediekampanjer for å få gjennom sitt syn.

– Skuffende, fastslår Frøyland.

– At ansatte i sykehusenes interessekamp reduseres til propaganda er veldig skuffende.
– Dette er en reell interessekamp med utgangspunkt i frustrasjon og frykt for hvordan egen arbeidshverdag blir. Dette kan man ikke kalle propaganda. At Akademikerne under streiken fikk mye medieoppmerksomhet skyldes at dette var en veldig rettferdig og gjenkjennelig konflikt for folk flest.

– Legeforeningen produserte blant annet en del videoer under streiken, og var svært aktive med å dele budskapet sitt?

– Det var et arbeid for å få frem budskapet som kommer nedenifra. Å drive kunnskapsformidling og benytte nye kanaler er noe helt annet enn propaganda, sier Frøyland.

Kjennelsen fra Rikslønnsnemnda vil etter sigende foreligge om rundt to uker.
Legeforeningen har allerede varslet at de vil gå rettens vei dersom de ikke vinner frem.

Powered by Labrador CMS