LYTTE: – Vi ønsker at toppene må begynne å lytte mye mer til helsearbeidere, pasienter og pårørende, sier nyvalgt leder av Helsepartiet, Lise Askvik. Foto: Vidar Sandnes Foto:

I gang med grasrotopprøret

– Vi vil jobbe for å få opp forståelsen hos systemvokterne for hva som foregår på gølvet, sier Lise Askvik i Helsepartiet, som representerer et grasrotopprør fra pasienter, pårørende og helsepersonell.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Onsdag ettermiddag hadde det nyetablerte Helsepartiet ekstraordinært årsmøte. Cirka 30 medlemmer møtte opp for å høre blant andre initiativtaker til partiet – og nå nyvalgt leder – Lise Askvik.

Ifølge parti-programmet er Helsepartiet «et grasrotopprør fra pasienter, pårørende og helseansatte mot et byråkratisk, økonomistyrt og for lite pasientlojalt helsesystem».

Helsepartiet vil blant annet legge ned de regionale helseforetakene gjennom å fjerne foretaksmodellen, og partiet mener det er et stort behov for bedre løsninger i helse- og omsorgssektoren.

Se også: Dette er Helsepartiets viktigste saker

– Vi vil jobbe for å få opp forståelsen hos systemvokterne for hva som foregår på gølvet. Vi ønsker å etablere ufravikelig at toppene må begynne å lytte mye mer til helsearbeidere, pasienter og pårørende. Det er disse som vet hvor skoen trykker, sier Lise Askvik til Dagens Medisin.

– Hva blir den aller viktigste jobben nå fremover?

– Rent organisatorisk blir det å starte et fylkeslag, som igjen skal stille stortingsvalgs-lister. Vi får se hvor mange fylkeslag vi klarer å få etablert. På den helsepolitiske siden ønsker vi å øve et press på de store blokkene i norsk politikk. De blå sa under valgkampene at de ønsker å legge ned de regionale helseforetakene, men vi har jo sett at de ikke evner å gjøre dette. På den andre siden har Arbeiderpartiet sagt at de ikke vil legge ned RHF-ene.

Åpnet for medlemsregistrering
– Hvilken oppslutning har dere fått fra helsepersonell?

– Vi har fått mange mail og meldinger på facebook. Vi vet at mange helsefolk ikke når ut, fordi de føler seg kneblet av lojalitetsplikten – de våger ikke å snakke fritt fordi de er redd for konsekvensene. Vi har muligheten til å komme med ny og nødvendig fagkritikk.

Ifølge partisekretær og fysioterapeut Anita Borgvang har Helsepartiet i skrivende stund 72 registrerte medlemmer etter at det ble åpnet for medlemsregistrering.

De har foreløpig ingen oversikt over hvor mange av disse som er helsepersonell.

Valgt for to år
Dette er det nye sentralstyret i Helsepartiet. Alle er valgt for to år.

Lise Askvik (leder)
Lene Sundfær Haug (nestleder)
Anita Borgvang (partisekretær)
Følgende ble valgt som styremedlemmer:
Gjøril Songvoll
Turid T. Helgesen
Espen Johannessen
Kjetil Bragstad
Malin Nuth Waggestad-Stoa
Netta Nyman    

Powered by Labrador CMS