Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

Fastlege tapte i retten

Tingretten har slått fast at en kommune var i sin rett til å avskjedige en fastlege som reserverte seg mot å sette inn spiral.

Annons:

Legen Katarzyna Jachimowicz var fastlege i Sauherad kommune inntil desember 2015. Da ble hun sagt opp fordi hun av samvittighetsgrunner nektet å sette inn spiral på de kvinnelige pasientene sine.

Nå slår retten fast at oppsigelsen er gyldig, melder Telemarksavisa. Legen hadde fremmet krav om erstatning på 2,3 millioner, et krav som ble avvist.

Rettssaken i Øst-Telemark er historisk fordi det er første gang domstolen vurderer om en fastlege kan nekte å utføre lovpålagte tjenester ved å vise til samvittighetsgrunner, skriver Vårt Land.

 

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   2 + 5 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


 • Ateist 13.02.2017 17.13.15

  Tor, trass synsinga di/moral-pekefingeren (..ellers må man finne seg noe annet å gjøre), så er det et faktum at pakkeløsninger som krav (enten gjør du alt vi tvinger deg til, ellers får du ikke jobbe) både reduserer entusiasme for jobben, antall folk som potensielt kan gjøre en god jobb innenfor feltet. Hva er viktigst - religionskrig - eller bedre legedekning? Jeg stusser litt over at tankelesing og motivasjon skal være grunnlag for oppsigelse fra kontrakt. Jeg kan heller ikke sette inn en eneste spiral. Jobbet i turnus i en større by, og det dryppet ingen spiraler på meg. Var en dame på kontoret som tok alt av gyn.

 • doktern 13.02.2017 04.49.23

  det hadde vel vært enklere for henne å nekte å sette inn spiral fordi hun ikke hadde de rette ferdighetene. Det er mange fastleger som henviser slikt til gyn fordi de ikke har interessen for det.

 • Tor 12.02.2017 02.12.26

  Jobber en som fastlege mån være villig til å gjennomføre vanlige fastlegeoppgaver, ellers får en finne seg noe annet å gjøre. Hinduister som jobber i dagligvarebutikker kan heller ikke nekte å selge storfekjøtt. Dette var en åpenbar og riktig dom. Det er helt vanlig at de som nekter å følge opp det ansvaret de har påtatt seg i en kontrakt sies opp.

 • LiS indremed/byråkrat/merkantil ekspertise 11.02.2017 19.47.56

  Så basically, kan man ikke jobbe i Norge som lege, om man er europeisk (ekstrem)-kristen. Det taper samfunnet på. Hvor mange kommuner fins det ikke, der det bare er vikarer, og mange som ikke kommuniserer spesielt bra på norsk? Sannsynligvis viser denne saken at det sterkt planøkonomiske helsevesenet vårt må nedlegges. Selv i utkant-kommuner, ville service-tilbudet økt, om man ikke hadde statens regler å forholde seg til.

 • Lege 09.02.2017 18.44.55

  Denne går nok videre til endelig dom i Den europeiske menneskerettsdomstol i Strasbourg. Der har Norge dessverre tapt flere ganger opp gjennom årene.

 • Dr.Simsalabim 09.02.2017 16.42.52

  Flott!

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!