Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

MANGLER GIVERE: For å dekke behovet ved en krisesituasjon mener fagmiljøet at Norge har behov for minst 125.000 blodgivere. Venstre vil gjøre det lettere å gi blod.

MANGLER GIVERE: For å dekke behovet ved en krisesituasjon mener fagmiljøet at Norge har behov for minst 125.000 blodgivere. Venstre vil gjøre det lettere å gi blod. Foto: ThinkStock

Venstre vil ha nasjonalt blodgiver-system

Partiet mener beredskapen for blodgivning er for dårlig, og vil gjøre det lettere å gi blod.

Annons:

Helseforetakene eier de 30 blodbankene rundt omkring i landet, og hver av dem opererer med ulik økonomi. Derfor kan ikke en registrert blodgiver gi blod hvor som helst. Dette vil Venstre gjøre om på.

– I 2015 hadde Norge omtrent 100.000 blodgivere som ga blod litt over 200.000 ganger i året. Dette er helt i bunnsjiktet i Europa og utgjør en beredskapsrisiko, påpeker Ketil Kjenseth (V) i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget.

Dårlig samordning gir mindre blod
Kjenseth er kritisk til dagens organisering med 30 ulike blodbanker, og bruker terrorangrepet 22. juli 2011 som eksempel.

VIL HA BANK-ID FOR BLOD: Ketil Kjenseth representerer Venstre i Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget. Arkivfoto

– I kjølvannet av 22. juli ble folk oppfordret om å gi blod. Mange blodgivere var på ferie i Østlandsområdet, men opplevde å ikke få gi blod siden de ikke var registrert i de lokale blodbankene. Mangelen på samordning mellom de forskjellige bankene og registrene førte altså til at man hadde et langt mindre blodtilfang enn det som kunne vært potensialet, sier Kjenseth.

I et såkalt «dokument 8-forslag» går Venstre derfor inn for å opprette et nasjonalt system for registrering og tapping av blodgivere, med «bank-id» for blodbank.  

– Sett fra Stortinget virker det som om Norge i dag ikke har en nasjonal blodpolitikk. Eierskapet er svært fragmentert, organiseringen er tilfeldig og gammeldags, påpeker Venstre i forslaget.

Ser til Nederland
Han viser til at blant annet Nederland har organisert sin blodvirksomhet i en nasjonal stiftelse, og nevner flere ulike organisasjonsmodeller for Norge. Et alternativ er å legge det nasjonale ansvaret til ett av helseforetakene, mens et annet alternativ er at Helsedirektoratet inngår avtale med Røde Kors.

«Det viktigste er at Norge tar sitt beredskapsansvar på alvor», heter det i forslaget.

Fagmiljøet har pekt på at Norge har behov for minst 125.000 blodgivere for å dekke behovet.  

Relaterte saker
Ber norske leger sende blodprøver «under radaren»

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   4 + 4 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


Nyheter fra startsiden

STYREVERV I STRID MED ETISKE REGLER

Ber statsråden rydde opp6

GENÈVE: WHO - Helseforsamlingen 2018

Norge med internasjonalt helse-initiativ

GENÈVE: WHO - Helseforsamlingen 2018

Ambisøse mål for verdenshelsen fra WHO

GENÈVE: WHO - Helseforsamlingen 2018

Antibiotikaresistens krever global satsing nå

TRØNDEROPPRØRETS FASTLEGEUNDERSØKELSE

Fastleger frykter å gjøre feil2

Kommende DM Arena-møter

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!

Annonse: