NYTT SYKEHUS: Det nye sykehuset på Kalnes, Sykehuset Østfold HF, ligger an til et enda større underskuddd enn budsjettert. Foto: Øyvind Bosnes Engen

Sykehusene når ikke budsjettmålene

Bare under halvparten av de 20 helseforetakene greide å innfri økonomisk i fjor, ifølge en foreløpig prognose.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Det skriver VG, som har gjort en gjennomgang av alle helseforetakene.
Sykehuset Østfold kommer dårligst ut, de hadde budsjettert med 252 millioner i underskudd i 2016. Men på slutten av året lå underskuddet an til å bli på 433 millioner, ifølge vg.no.

Foretakene som ikke driver direkte med pasientbehandling er ikke med i oversikten, og oversikten er basert på foreløpige prognoser, ifølge avisen.

I desember ble det klart at regjeringens løfte om 12 milliarder til sykehusene som ble gitt i 2013, ikke kom i havn: I 2013 lovte helseminister Bent Høie (H) å styrke sykehusøkonomien med 12 milliarder kroner ekstra over fire år.

I forslaget til statsbudsjett lå det en vekst på 1,9 milliarder. Men regjeringen er fortsatt tre milliarder unna målet.

Om det brutte valgløftet sa Kristin Ørmen Johnsen (H), medlem i Helse- og omsorgskomiteen, følgende til Dagens Medisin.

– Vi er veldig godt fornøyd med at vi har budsjettert med en vekst på 1,9 milliarder. Oljekrisen kom i 2014, og oljeprisen er den laveste på 30 år. Da ble vi nødt til å omprioritere, og bruke store ressurser der de trengs, nettopp på sørvest-landet. Vi er sånn sett glad for økningen i driftsmidler til sykehusene, og også til nye sykehusbygg. Nå starter vi å bygge sykehus-Norge, sa hun.

 Denne uken la Arbeiderpartiet (Ap) frem sentralstyrets forslag til nytt partiprogram for 2017-2021. Blant annet vil partiet vurdere forsøk med kommuner og sykehus som får et samlet ansvar for alle helsetjeneste i sitt område.

Powered by Labrador CMS