Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

SIMULERING PÅ NY LAB: Elin Rosvold og Kenneth Sagedal instruerer hvordan medisinstudent Jon Viggo Dolva Sagedal kan gjennomføre en ultralydundersøkelse. Foto: Yngve Vogt/Apollon

SIMULERING PÅ NY LAB: Elin Rosvold og Kenneth Sagedal instruerer hvordan medisinstudent Jon Viggo Dolva Sagedal kan gjennomføre en ultralydundersøkelse. Foto: Yngve Vogt/Apollon

Her kan forskere teste ut fremtidens helsevesen

Nylig åpnet landets første nasjonale forskningslaboratorium for primærhelsetjenesten.

Annons:

Kjelleren til Institutt for helse og samfunn ved Universitetet i Oslo er gjort om til et nasjonalt forskningslaboratorium, kalt UiO:eColab. Ved senteret kan forskere teste ut hvordan samarbeidet kan bli mest mulig mellom helsepersonell, pasienter og pårørende. Laboratoriet åpnet rett før jul og har kostet tre millioner kroner, skriver forskningsmagasinet Apollon.

– Nitti prosent av pasientkonsultasjonene skjer i primærhelsetjenesten. Selv om oppgavene deres er blitt mer og mer krevende, er det forsket svært lite på arbeidshverdagen deres, sier professor i allmennmedisin, Elin O. Rosvold ved Institutt for helse og samfunn, til Apollon.

Simulerer legekontor
I laboratoriet er det laget en tro kopi av et legekontor og et behandlingsrom på sykehjem. Her kan forskere undersøke hvordan helsepersonell håndterer ny teknologi, hvordan de samarbeider med hverandre i team og hvordan de forholder seg til både pasienter, pårørende og sykehus.

Mellom de to rommene er det bygd et observasjonsrom, slik at forskerne kan følge med på og ta opp på video alt som skjer gjennom et enveisvindu.

– Det innføres stadig nye samarbeidsmetoder og nye måter å behandle pasienter på. Det gjør samarbeidet krevende mellom fastleger, hjemmesykepleien, sykehjem og sykehus. Hvis pasienten flytter fra sykehjem til sykehus eller mellom sykehus, hender det at de som har ansvaret for å behandle pasienten, ikke får oppdatert informasjon. Det gjelder spesielt bruken av medikamenter, forteller Anne Moen, professor i sykepleievitenskap ved UiO.

Helsepersonell kan øve på dukke
Laboratoriet kan brukes til å forske på hvordan ansatte i hjemmesykepleien eller på sykehjem kan bedre rutinene for å kunne gjøre en god klinisk vurdering, for å gi mer presis helsehjelp eller styrke kvaliteten på informasjonen som gis til fastlegen og sykehuset.

Forskningslaboratoriet skal også kunne brukes til å teste ut hvordan det er mulig å bruke simuleringer til å tilegne seg ny kunnskap. På en avansert simuleringsdukke kan medisinstudentene øve på alt fra ultralydmålinger av fostre til å måle blodtrykk.

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   2 + 6 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


Nyheter fra startsiden

STYREVERV I STRID MED ETISKE REGLER

Ber statsråden rydde opp7

GENÈVE: WHO - Helseforsamlingen 2018

Norge med internasjonalt helse-initiativ

GENÈVE: WHO - Helseforsamlingen 2018

Ambisøse mål for verdenshelsen fra WHO

GENÈVE: WHO - Helseforsamlingen 2018

Antibiotikaresistens krever global satsing nå

TRØNDEROPPRØRETS FASTLEGEUNDERSØKELSE

Fastleger frykter å gjøre feil2

Kommende DM Arena-møter

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!

Annonse: