SIMULERING PÅ NY LAB: Elin Rosvold og Kenneth Sagedal instruerer hvordan medisinstudent Jon Viggo Dolva Sagedal kan gjennomføre en ultralydundersøkelse. Foto: Yngve Vogt/Apollon Foto:

Her kan forskere teste ut fremtidens helsevesen

Nylig åpnet landets første nasjonale forskningslaboratorium for primærhelsetjenesten.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Kjelleren til Institutt for helse og samfunn ved Universitetet i Oslo er gjort om til et nasjonalt forskningslaboratorium, kalt UiO:eColab. Ved senteret kan forskere teste ut hvordan samarbeidet kan bli mest mulig mellom helsepersonell, pasienter og pårørende. Laboratoriet åpnet rett før jul og har kostet tre millioner kroner, skriver forskningsmagasinet Apollon.

– Nitti prosent av pasientkonsultasjonene skjer i primærhelsetjenesten. Selv om oppgavene deres er blitt mer og mer krevende, er det forsket svært lite på arbeidshverdagen deres, sier professor i allmennmedisin, Elin O. Rosvold ved Institutt for helse og samfunn, til Apollon.

Simulerer legekontor
I laboratoriet er det laget en tro kopi av et legekontor og et behandlingsrom på sykehjem. Her kan forskere undersøke hvordan helsepersonell håndterer ny teknologi, hvordan de samarbeider med hverandre i team og hvordan de forholder seg til både pasienter, pårørende og sykehus.

Mellom de to rommene er det bygd et observasjonsrom, slik at forskerne kan følge med på og ta opp på video alt som skjer gjennom et enveisvindu.

– Det innføres stadig nye samarbeidsmetoder og nye måter å behandle pasienter på. Det gjør samarbeidet krevende mellom fastleger, hjemmesykepleien, sykehjem og sykehus. Hvis pasienten flytter fra sykehjem til sykehus eller mellom sykehus, hender det at de som har ansvaret for å behandle pasienten, ikke får oppdatert informasjon. Det gjelder spesielt bruken av medikamenter, forteller Anne Moen, professor i sykepleievitenskap ved UiO.

Helsepersonell kan øve på dukke
Laboratoriet kan brukes til å forske på hvordan ansatte i hjemmesykepleien eller på sykehjem kan bedre rutinene for å kunne gjøre en god klinisk vurdering, for å gi mer presis helsehjelp eller styrke kvaliteten på informasjonen som gis til fastlegen og sykehuset.

Forskningslaboratoriet skal også kunne brukes til å teste ut hvordan det er mulig å bruke simuleringer til å tilegne seg ny kunnskap. På en avansert simuleringsdukke kan medisinstudentene øve på alt fra ultralydmålinger av fostre til å måle blodtrykk.

Powered by Labrador CMS