RAMMER SAMARBEID: – Det internasjonale samarbeidet er viktig å fremme global mental helse, og forbudet vanskeliggjør dette gjennom Trump sine utspill, sier leder av Norsk psykiatrisk forening, Anne Kristine Bergem. Arkivfoto Foto:

Oppfordrer psykiatere å takke nei til kongress-deltakelse i USA

– Innreiseforbudet er et voldsomt tilbakeskritt som vi mente vi ikke kunne la være å reagere på, sier leder av Norsk psykiatrisk forening, Anne Kristine Bergem.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Foreningen ønsker at medlemmer ikke skal takke ja til å delta på stor psykiatrikongress i USA i mai. Det melder NRK på sin nettside.

Onsdag kveld sendte Norsk psykiatrisk forening ut et brev til medlemmene hvor foreningen oppfordrer medlemmene til ikke å delta på den store amerikanske psykiatrikongressen APA (American Psychiatric Association) i San Diego i mai.

Bakgrunnen er et ønske om å være solidariske med kolleger som blir rammet av Trumps innreiseforbud.

"Voldsomt tilbakeskritt"
– Vi har selvfølging ingen instruksmyndighet overfor medlemmene, men vi kommer med et ønske og en oppfordring om å si nei til deltakelse på APA fordi vi vil være solidariske med kolleger i alle land som nå blir rammet av innreiseforbudet. Vi har også kolleger i Norge som også risikerer å bli rammet. Innreiseforbudet er et voldsomt tilbakeskritt som vi mente vi ikke kunne la være å reagere på. Det internasjonale samarbeidet er viktig å fremme global mental helse, og forbudet vanskeliggjør dette gjennom Trump sine utspill, sier Anne Kristine til Dagens Medisin.

Hun legger til:

– Det er viktig å understreke at dette ikke har noe med APA å gjøre, men det handler om å reise til USA i en faglig sammenheng når dette nå er blitt gjort umulig for mange kolleger i verden. Vår oppfordring er derfor en solidaritetshandling.

Foreningen har også laget en formulering medlemmene kan bruke når de svarer på konferanseinvitasjonen. Foreløpig er oppfordringen begrenset til å gjelde APA-kongressen.

– I første omgang oppfordrer vi medlemmene våre til å si nei til psykiatrikonferansen i San Diego i mai, så håper vi at Legeforeningen vil ta et initiativ som omfatter alle leger. Innreiseforbudet rammer jo ikke bare psykiatere, sier Bergem.

Legeforeningen vil reagere
Marit Hermansen, president i Legeforeningen, viser til at flere medlemmer er rammet av Trumps innreiseforbud.

– Vi hører fra flere medlemmer i Legeforeningen at dette fører til problemer for dem som ikke får innreisetillatelse til USA. Vi mener at dette forbudet er uheldig for faglig samarbeid over landegrensene, og vi jobber nå med en uttalelse, sier legepresident Marit Hermansen til Dagens Medisin.

Redigert kl 1330 fredag - les uttalelsen fra Legeforeningen her.

Powered by Labrador CMS