Da Anne Marie Rosenvold, leder for Thyroidea Norge, ringte Legemiddelverket i januar, fikk hun beskjed om at alt var i orden når det gjaldt medisinen. Foto: Privat

Ba om info om feilprodusert medisin – fikk beskjed om at alt var ok

Thyroidea Norge, en av pasientforeningene for stoffskiftesykdommer, fikk beskjed om at alt var i orden, da de ba Statens legemiddelverk om informasjon om feilmeldinger på stoffskiftemedisin.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Det var den 17,januar at  pasientforeningen Thyroidea Norge kontaktet Legemiddelverket med spørsmål om det hadde vært noen problemer med legemidlet Liothyronin i Norge. Liothyronin - liotyroninnatrium -  erstatter manglende eller redusert produksjon av skjoldbruskkjertelhormon, og brukes ved for lavt stoffskifte.

Som Dagens Medisin skrev tirsdag, visste både legemiddelprodusenten Takeda, Statens legemiddelverk og pasientorganisasjonen Stoffskifteforbundet om at en medisinen hadde en produksjonsfeil.
Saken ble først kjent i Sverige, etter at hundrevis av pasienter varslet om bivirkninger som følge av den feilproduserte medisinen.
Denne uken fikk Dagens Medisin bekreftet at samme medisin har blitt omsatt i Norge.

Men da Anne Marie Rosenvold, leder for Thyroidea Norge, ringte Legemiddelverket i januar, fikk hun beskjed om at alt var i orden: 

 – Vi fikk klar beskjed om at det ikke hadde vært noen feilmeldinger siden april ifjor, men at det da kun dreide seg om produksjonsproblemer og mulig mangel på medikamentet, sier Rosenvold.

– Vi reagerer på det vi ser på som tilbakeholdelse av informasjon og ser på det som selvsagt at vi neste gang får ordentlige og sanne svar på spørsmål vi stiller på vegne av tusenvis av pasienter.

Til Dagens Medisin opplyser overlege Sigurd Hortemo at de etter Rosenvolds henvendelse til Dagens Medisin, har kontaktet henne:
– Vi vil igjen si at vi burde informert bedre, her er det skjedd en svikt, og Rosenvold fikk ikke snakket med den personen som hadde informasjon om situasjonen, sier Hortemo til Dagens Medisin. Hortemo  presiserer ettertrykkelig at Legemiddelverket ønsker full åpenhet i slike situasjoner.

I Norge bruker om lag 5000 pasienter dette legemidlet.

 Naturlige svingninger i sykdommen
Rosenvold opplyser at foreningen har fått rapporter om at for en del pasienter så har medisinen ikke hatt virkning.

– Men, det er viktig å få frem at jevnt over er det også uansett slik at noen ikke har virkning av medisinen. Stoffskiftesykdommer, som er autoimmune, gir ofte vage symptomer. Når man får en medisin som ikke fungerer, så kan det derfor ta lang tid før man oppdaget at man blir dårligere, sier hun.
– De fleste ville ikke tenkt på å sjekke om det er noe feil med medisinen, men lete etter andre forklaringer ettersom mange med autoimmune sykdommer jo har ytterligere autoimmune sykdommer i tillegg. De vil derfor også lete etter naturlige svingninger i sykdommen, eller bare akseptere at dette er en naturlig del av den. Andre igjen vil bare konstatere at medisinen «ikke funker for meg».
Vil unngå konspirasjonsteorier
– Nettopp dette at mange vil famle i blinde etter årsaker, er grunnen til at informasjon er så viktig, sier hun.
– Nå har det vært tilløp til ulike konspirasjonsteorier i ulike diskusjonsfora  - det er ikke bra – men det er det som skjer når informasjon blir holdt tilbake, sier Rosenvold.

Dette har skjedd:

Det var i  en kvalitetskontroll høsten 2016 at legemiddelprodusenten Takeda oppdaget  et såkalt avvik ved en batch (vareparti, journ.anm) av Liothyronin, og fordi det kunne  være en risiko for samme avvik i andre batcher, valgte de å trekke enkelte batcher av legemidlet tilbake tidlig i desember, opplyste Takedas kommunikasjonsdirektør Brita Sangolt til Dagens Medisin.
Sangolt sier at de valgte ikke å informere pasientene fordi de fryktet at pasientene kunne bli unødig bekymret.
Imidlertid beklager Statens legemiddelverk på sin side, at de ikke informerte, og beklager svikten.

Her kan du se hvilke batchnumrene dette gjelder.

Powered by Labrador CMS