TAR ANSVARET: – De som er uenig i vedtakene vet hvor adressen er; det er her. Demonstrantene kan møte meg utenfor Stortinget, sa helseminister Bent Høie på spørsmåål fra Audun Lysbakken (SV). Foto: Skjermdump fra Stortingets nett-tv

«Toppe tar feil fra A til Å»

Helseminister Bent Høie svarte slik da han fikk kritikk for gjennomføringen av sykehusplanen i dagens spørretime i Stortinget.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Innen 1. april skal det avgjøres hvilket akuttilbud sykehuset i Norge skal ha i fremtiden. De regionale helseforetakene arbeider nå med utviklingsplaner på bakgrunn av Nasjonal helse- og sykehusplan som Stortinget vedtok i fjor. Regjeringen presenterte da en liste over sykehus som kunne miste akuttkirurgien, men Stortinget har vedtatt at denne listen ikke skal være førende.

Hittil har arbeidsgruppene gått inn for at akuttkirurgien i Volda og Stord opprettholdes, men situasjonen er uavklart for blant annet Odda, Narvik, Flekkefjord og Lofoten.

I dagens spørretime i Stortinget stilte Olaug Bollestad, medlem i helse- og omsorgskomiteen for KrF, spørsmål ved om utviklingsprosessene i de regionale helseforetakene skjer i tråd med vedtakene i Stortinget. Også Ingvild Kjerkol (Ap) var bekymret for at kravet om stedlig ledelse ikke blir godt nok ivaretatt.

«Skinnprosesser»
– Det pågår nå et arbeid ute i helseregionene i tråd med sykehusplanene, hvor kommuner og fagpersoner er godt involvert. Konklusjonene og anbefalingene vil følge føringene i den nasjonale sykehusplanen, svarte helseminister Bent Høie.

Kjersti Toppe (Sp), første nestleder i helse- og omsorgskomiteen, mener disse prosessene er «skinnprosesser».

– I realiteten har de regionale helseforetakene aldri hatt større makt og myndighet til å sentralisere tilbud, svekke fagmiljø og lokal beredskap. For Volda, Narvik, Gravdal, Odda og Flekkefjord ga ikke sykehusplanen den politiske avklaringen som både folk og fagmiljø spurte om. Sykehusplanens vedtak om stedlig ledelse og geriatrikompetanse blir ignorert og akuttkirurgitilbudet står i fare. Utviklingsprosessene blir beskyldt for å være skinnprosesser der man har en forhåndsbestemt konklusjon, sa Toppe.

Hun ba helseministeren svare på hvem som skal holdes ansvarlig dersom akuttkirurgitilbud legges ned.

– Grell kontrast til Sp-styring
– Hele fremstillingen til Toppe er feil fra A til Å. For det første foregår prosessene i tråd med kravene fra Stortinget i Nasjonal helse og sykehusplan, og konklusjonene og anbefalingene blir innenfor rammene. De endelige beslutningene ender på mitt bord og blir mitt ansvar. Dette står i ganske grell kontrast til situasjonen da Senterpartiet hadde ansvar for sykehusene i Norge. Da var det et «svarteper-spill» hvor man skjøv disse spørsmålene nedover i helseforetakene og ikke tok politisk ansvar for hvordan sykehusene skulle utvikle seg. Jeg har nær kontakt med mange som er med, og de beskriver ikke dette som skinnprosesser, svarte Høie.  

Til Dagens Medisin kommenterer Toppe helseministerens svar slik:

– Dette vitner om at vi har helt total ulik virkelighetsoppfattelse. Han kan gjerne kritisere meg og Senterpartiet for å ta feil fra A til Å, men det hjelper ikke saken. Det viser at han og departementet ikke ser virkeligheten.

– Hva bygger du din beskrivelse av situasjonen på?
– Jeg har fulgt prosessene i Odda, og fikk senest i dag bekymringsmeldinger fra Flekkefjord. Høie kan gjerne idyllisere at alt går på skinner, men slik er det ikke.

– Fjusk og fanteri fra A til Å
Hun mener Stortingets vedtak om stedlig ledelse er «uten verdi».

– Det er fjusk og fanteri fra A til Å, og det vi komme til syne 1. april. Realiteten er at de sykehusene som fra før var sikret, som Stord og Volda, har greid seg. Men sykehusene der det alltid har vært diskusjon har nå fått en legitim grunn til gjennom en slags lokal prosess å ende med at de må ta vekk akuttkirurgien, sier Toppe.

I Stortinget gjorde Høie det klart at demonstrantene kan henvende seg til ham, som selv tar det øverste ansvaret for eventuelle nedleggelser av akuttkirurgitilbud.

– Det er flott at Høie tar ansvar og ikke gjemmer seg bak foretaksledelsen. Men Stortinget er parkert i sykehuspolitikken når man gjør et så tydelig vedtak om å øke geriatrikompetanse og stedlig ledelse, mens det som skjer er i stikk i strid med dette. Det er en provokasjon mot de som jobber der, sier Toppe.

Powered by Labrador CMS