DÅRLIG DOKUMENTASJON: Fennikel har en lang tradisjon som urtemedisin, også ved kolikk hos spebarn. Tross dette finnes det ikke god dokumentasjon for effekt eller sikkerhet ved langtidsbruk, påpeker RELIS. Foto: Colourbox

Advarer mot fennikelte til kolikkbarn

Legemiddelinformasjonssenter advarer mot behandling som kan være kreftfremkallende.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

FRARÅDER: Tone Westergren i RELIS. Foto: RELIS

Flere norske nettsteder omtaler fennikelte som et behandlingsalternativ til barn med kolikk. Nå går RELIS, som er et uavhengig legemiddelinformasjonssenter, ut og advarer mot dette. Bakgrunnen er europeiske legemiddelmyndigheten EMA har frarådt fennikelte til barn under fire år.

– Vi har fått flere spørsmål om dette. Når EMA har landet på at det ikke bør gis til barn annet enn i samråd med barnelege, og når vi heller ikke finner bevis for at behandlingen virker, er det vanskelig å se noen grunn til å gi det, sier Tone Westergren, seksjonsleder ved RELIS og spesialist i sykehusfarmasi.

Tidligere anbefalte flere fagmiljøer og enkelte apotekkjeder fennikelte, ifølge Westergren. Et internettsøk tyder på at en del aktører allerede har trukket disse rådene. Også Ammehjelpen fraråder nå mot bruk av teen.

Mulig kreftfremkallende
– Vår vurdering er at norske fagmiljøer ikke bør gi noen generell anbefaling om å forsøke fennikelte til spebarn med kolikk når EMA har gitt en tydelig tilråding om å unngå bruk. Vi har fått signaler om at enkelte kolikkbarn har fått ganske mye te. Når man går ut med en generell anbefaling høres det ut som alle barn, hvor foreldrene tror de har vondt i mange, kan få dette å drikke, sier Westergren.  

Fennikel inneholder estragol, som er et naturlig alkylbenzen og som er vist å ha gentoksiske og karsinogene egenskaper.

– Man mistenker at dette stoffet kan være kreftfremkallende. Det er ikke påvist krefttilfeller hos noen på grunn av dette, men det er påvist i dyrestudier. Derfor bør man begrense inntaket av dette til sårbare grupper som spedbarn. Når man ikke vet hva som er sikker dose, bør man ikke anbefale inntak av dette, utdyper Westergren.

Ikke påvist skader
EMA advarte mot bruken allerede i 2014. Norske myndigheter har foreløpig ikke kommentert dette spørsmålet, men Det svenske Livsmedelverket la ut en advarsel i fjor. Westergren understreker at det ikke er påvist skader hos barn.

– De foreldrene som har gitt mye te trenger ikke å få panikk. Det er ikke påvist skader hos noen barn, men dette er mer et «føre var-prinsipp» på grunn av teoretisk skadelige effekter.

Uavklart om mors inntak
EMA konkluderte også med at kvinner som er gravide eller ammer bør eksponeres for estragol i minst mulig grad. En del ammete inneholder mye estragol. RELIS arbeider nå med å utrede dette nærmere.

– Vi har foreløpig ikke konkludert der. Det er uansett mer bekymringsfullt hvis et barn på få kilo får større mengder, fordi eksponeringen per kilo blir mye høyere enn om mor inntar te, sier Westergren.

Hun understreker at det fortsatt er mulig å forsøke fennikelte som et alternativ i spesielle situasjoner, men at man da bør gjøre dette i samråd med lege.

Powered by Labrador CMS