FREMTIDSRETTET: Det er lagt en plan for samarbeidet frem til 2019. Foto: Thinkstock/Arkivfoto

– Pasientperspektivet blir sentralt for Norge

Det nordiske samarbeidet i helseforskning vil være tredelt, med fokus på etiske vurderinger, antibiotikaresistens og helsedata, forteller statssekretær Lisbeth Normann. 

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

– Statsråden er tydelig på at vi skal skape pasientens helsetjeneste, og da er det viktig å kunne adressere dette også inn i forskningen på et nordisk nivå, sier Lisbeth Normann. Foto: Arkivfoto

I 2016 tok Helse- og omsorgsminister, Bent Høie, og den finske helseministeren Juha Rehula, initiativ til en felles nordisk innsats for å forbedre samarbeidet innen helseforskning. Målet er flere kliniske studier.

I år har Norge formannskapet for Nordisk ministerråd, noe som betyr at arbeidet med de politiske prioriteringene for bedre nordisk helseforskning, vil bli ledet herfra.

Tredelt samarbeid
Lisbeth Normann, statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, forteller at det er lagt en plan for samarbeidet frem til 2019.  

– Det er viktig for Norge å ha fokus på hvordan flere små land kan få mer ut av forskningen vår sammen. Sammen med de andre nordiske landene vil vi ha fokus på et tredelt samarbeid. Tredelingen er felles systemer for etiske vurderinger av forskningen, arbeidet mot antibiotikaresistens og hvordan vi kan nyttiggjøre helsedata på tvers av landene.

Normann påpeker også at for Norge står pasient- og brukerperspektivet i forskningen sentralt.

– Statsråden er tydelig på at vi skal skape pasientens helsetjeneste, og da er det viktig å kunne adressere dette også inn i forskningen på et nordisk nivå, sier hun.

Samle partene
Tirsdag 31. januar arrangeres seminaret “Towards personalised medicine in Nordic clinical trials cooperation” i Oslo, der de som skal bidra til det nordiske samarbeidet samles. Her skal Lisbeth Normann holde åpningstalen.

– Hovedhensikten med seminaret er å sette startskuddet for et godt tredelt samarbeid frem til 2019, og samle de som skal bidra til at dette samarbeidet blir vellykket. Det er alltid viktig å møtes og dermed få et eierforhold til prosjektet, sier Normann. 

Powered by Labrador CMS