– Synkende legeeffektivitet er et politisk ansvar

– Legene rydder rommene, de skifter ut det hvite papiret på benken og de tømmer søpla. Det er helt utrolig at ikke dette er tatt grep om før, sier Kjersti Toppe (Sp).

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Som Dagens Medisin skriver, viser en norsk studie at det er en sterk sammenheng mellom legers effektivitet på sykehusene og omfanget av støttepersonell, som helsesekretærer.

«Helt velkjent»
Studien slår fast at legeproduktiviteten sank fra 2001 til 2013. Førsteforfatter av studien, Karl Arne Johanessen, advarer mot at sykehusene kvitter seg med helsesekretærer og sykepleiere. Johannessen sier også at han mener det er avdelingsledernes ansvar å sikre nok støttepersonell til legene.

Men det er ikke Senterpartiets Kjersti Toppe, nestleder i Stortingets helsekomite, enig i.
LES MER: Her beskriver lege Kristin Utne en typisk situasjon der hun gjerne skulle hatt hjelp fra en helsesekretær: «...må finne frontark til faksen»
Kjersti Toppe, som også er lege, sier mangel på støttepersonell er «helt velkjent» for henne:

– Dette har jeg selv sett og erfart i alle år. Og nå er det altså gjort en studie som bekrefter mitt klare inntrykk.

– Men jeg mener dette er et politisk ansvar. Når legene kun bruker halvparten av arbeidstiden sin på pasientnært arbeide, så har dette med overordnet prioritering av helsepersonell å gjøre. Det er et politisk ansvar at det er knapphet på leger og spesialister ut fra behovet vi har. Så - dette handler om helsepolitikk, sier Toppe.

– Leger er ansvarsbevisste
– Å sikre tid til møtet mellom pasient og lege – det er det vi hele tiden har sagt må ha hovedfokus. Når legene blir mindre effektive, så er det et kjempeproblem.

– Men legene må jo dokumentere pasientbehandlingen?

– Ja, men leger er ansvarsbevisste og dokumenterer det de skal. Jeg snakker med leger som sier de før hadde tre pasienter i timen på poliklinikken, nå har de to. Dette handler ikke bare om dokumentasjon, det handler om at legene rydder rommene, de skifter ut det hvite papiret på benken og de tømmer søpla. Det er helt utrolig at ikke dette er tatt grep om før. Jeg forventer at denne studien får konsekvenser og at helseministeren og departementet gjør noe, sier Toppe, som varsler at hun vil ta dette opp i et spørsmål i Stortinget.

Powered by Labrador CMS