Vil ha grundig gjennomgang av helsedata-bruk

- Helsedatautvalget må gjøre grundige juridiske vurderinger av hvilke helsedata som kan trekkes ut og samordnes, oppfordrer Legeforeningen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Helse- og omsorgsdepartementet oppnevnte i fjor sommer Helsedatautvalget, et ekspertutvalg som skal utrede et bedre og mer effektivt system for behandling av helsedata. 
I dag lagres data fra pasienter i flere ulike systemer.
Utvalget skal kartlegge løsninger som gjør det enklere å trekke ut,  og samordne opplysninger.

Legeforeningen har avgitt sitt innspill i saken, og de fremhever at en gjennomgang av helseregistrene, og mulighetene for å koble sammen data fra dem, er positivt.

– Det er et stort og voksende  behov for en hensiktsmessig  bruk av helsedata i ulike sammenhenger, herunder persontilpasset  medisin, skriver Legeforeningen i sitt innspill.

Samtidig advarer også Legeforeningen mot en utvikling der man samler inn store mengder opplysninger om befolkningen som «ikke er relevante i en epidemiologisk eller kvalitetsmessig sammenheng».

– Et viktig poeng er likevel at pasientene ikke må miste tilliten til helsevesenet. Et innspill til departementet er derfor at utvalget må gjøre grundige juridiske vurderinger av hvilke helsedata som kan trekkes ut og samordnes. Vel så viktig er hvordan bruken av data skal kommuniseres til pasientene.

Helsedatautvalget ledes av fagdirektør Marta Ebbing i Folkehelseinstituttet

Powered by Labrador CMS