Legene undervurderte pusteproblemene

Forskerne ble overrasket over forskjellen mellom respirator-pasientenes egen opplevelse av pustevansker og legenes og sykepleiernes bedømming.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Det viser forskningen til Hege Selnes Haugdahl, som disputerte ved Det helsevitenskapelige fakultet, Universitetet i Tromsø (UiT) i fjor. Studien er publisert i American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

I studien har 100 intensivpasienter på respirator angitt opplevelsen av tung pust på en skala fra 0-10, og den samme vurderingen har også sykepleiere og leger gjort. Ifølge Haugdahl, som er forskningsrådgiver og intensivsykepleier ved Sykehuset i Levanger, er det første gang en slik studie er blitt gjennomført.

Ifølge UiT fant hun at både sykepleierne og legene vurderte pasientens pusteproblemer helt annerledes enn pasienten selv; Da pasientene mente problemene lå på nivå 5 på skalaen, hadde helsepersonell vurdert det som nivå 2.

Mangler tester
– Dette er en større differanse enn antatt. Spesielt er det overraskende at sykepleierne, som er mye sammen med pasienten og kjenner tilstanden, har en slik feilmargin, sier Haugdahl på nettsiden til Universitetet i Tromsø.

Hun mener funnene er viktige og viser til studier som har sett en sammenheng mellom pustebesvær og posttraumatisk stress.

– Intensivpasienter får ofte slike plager i ettertid, og de blir både fysisk og mentalt svekket etter å ha vært tilkoblet til respirator. I dag har vi tester som gir intensivpasienter mulighet til å respondere på smerte, men ikke på opplevelsen av pusteevne, poengterer Haugdahl.

Sammenvevd med andre plager
Hun forteller til Dagens Medisin at pasientene i studien hadde et oksygeninnhold i blodet som var innenfor akseptabelt nivå, og de hadde vært gjennom en såkalt spontan ventilasjonstest i forbindelse med spørsmål om pusten.

I en slik test reduseres pustestøtten fra respiratoren til et nivå som om pasienten pustet selv – for å sjekke når pasienten kan kobles fra respirator.

– Det kan ha bidratt til at pasientene opplevde at det ble litt tyngre å puste, men dette var helsepersonell klar over.

– Burde forskjellen i angitt nivå på skalaen vært mindre?

– Jeg hadde i hvert fall forventet det. Men intensivpasientene har mange andre plager, og kan hende er pusten så sammenvevd med disse plagene at det er vanskelig å forstå fullt ut for helsepersonell, svarer Haugdahl.

– Hva er de kliniske konsekvensene av funnene deres?

– Leger og sykepleiere bør vurdere om selvrapportering av tungpustethet må bli en del av rutinen Pasientene er jo ikke stand til å snakke, men de som er våkne nok kan jo peke på en skala fra 0-10.

Powered by Labrador CMS