OUS diskriminerte ansatt etter fødselspermisjon

Likestillingsombudet ga Elisabeth Waal medhold i at hun ble diskriminert av OUS, men sykehuset anket avgjørelsen. Nå er anken trukket, og dermed blir vedtaket stående. 

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

– Etter et år med venting og mye medieomtale av saken, var mitt ønske åpne dører i nemda og full åpenhet. Det var vondt da helseforetaket bestemte seg for å anke etter at likestillingsombudet hadde gitt to uttalelser i min favør, sier Elisabeth Waal, etter at Oslo Universitetssykehus trakk tilbake sin anke til Likestillings- og diskrimineringsnemnda.
Dermed blir vedtaket om at Waal ble utsatt for diskriminering av OUS, stående. 

Endrede arbeidsoppgaver
Dagens Medisin har tidligere omtalt saken til Elisabeth Waal, der Likestilling- og diskrimineringsombudet konkluderte med at hun ble diskriminert av Oslo Universitetssykehus etter at hun ikke fikk tilbake de samme arbeidsoppgavene ved sykehuset da hun kom tilbake etter foreldrepermisjon i juli 2014.
Waal var fast ansatt som lederassistent ved Øyeavdelingen ved Oslo Universitetsykehus, Ullevål.
– Jeg hadde fått helt andre oppgaver enn jeg var ansatt for å gjøre – jeg var helt klart blitt degradert og kom ikke tilbake til samme stilling som jeg forlot, sa Waal til Dagens Medisn den gangen.

– For kort tid
Elisabeth Waal klagde inn saken til Likestilling- og diskrimeringsombudet sommeren 2015, og ombudet mente at det var grunn til å tro at foreldrepermisjonen hadde betydning for at Waal kom tilbake til en annen stilling enn den hun forlot, og at helseforetaket ikke hadde sannsynliggjort det motsatte.
OUS anket imidlertid saken til likestillingsnemnda, og den skulle egentlig behandles 17. januar 2017. Nå har altså sykehuset valgt å trekke anken.
– Bakgrunnen er at vi mener at sekretariatet til nemnda ga sykehuset for kort tid til å komme med supplerende kommentarer. OUS fikk anmodningen den 20. desember og ble bedt om å komme med supplerende kommentarer innen 5. januar. Samtidig ble det opplyst at saken skulle behandles i nemnda allerede den 17. januar, og sykehuset ble meddelt at man kunne stille i nemnda med en prosessfullmektig, sier advokat Arne Moland i Direktørens Stab, økonomi, juridisk, og IKT ved Oslo Universitetssykehus.

– Useriøst
Sykehuset ba om at anken skulle behandles i et senere møte i nemnda, samt forlenget frist til å gi supplerende kommentarer. OUS fikk tre virkedager ekstra til å gi supplerende kommentarer, men utsettelsen av ankesaken ble ikke innvilget av nemdas sekretariat. Dermed valgte de å trekke saken.
– OUS mener fremdeles at ombudets avgjørelse i saken er grunnleggende feil, sier Moland.
Elisabeth Waal sier hun opplever tilbaketrekningen som useriøs.
– Sykehuset har blitt varslet om gangen i saken i god tid, og når de da trekker anken på bakgrunn av uforsvarlig saksbehandling, oppleves tilbaketrekningen svært alvorlig og useriøs for meg.

Powered by Labrador CMS