Foreslår karantene for forskere med dårlige søknader

Nær halvparten av søknadene til Forskningsrådets program vurderes å ha en dårlig kvalitet – og blir som oftest avslått.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Arvid Hallén, administrerende direktør i Forskningsrådet, håper gebyrer eller karantene kan bidra til at kvaliteten på søknadene heves.

Ifølge Forskerforum mener han karantene kan være ett insentiv for søkere til å anstrenge seg mer med selve søknadsskrivingen.

Får karakterer
Søknadene som sendes til Forskningsrådet blir karaktersatt av rådet. Karakter-skalaen går fra 1 til 7. Forskningsrådet avslår stort sett søknader som får karakteren 4 eller dårligere.

Nær halvparten av søknadene til forskningsprogrammene, 45 prosent, havner under denne grensen.

– Hvis en person tre år på rad sender en søknad som vurderes til karakteren tre eller fire, og han etter det tredje året får en karantene på ett år, tror jeg alle vil synes at det er legitimt, uttaler Hallén til Forskerforum.

Må spare penger
Kunnskapsdepartementet har satt ned

En ekspertgruppe, nedsatt at Kunnskapsdepartementet, skal gjøre en gjennomgang av Forskningsrådets gjennomgangen er å øke kvaliteten i forskningen og redusere administrasjonskostnadene.

Gebyr og søknadskarantene er noe av det som nevnes i Arvild Halléns notat til Forskningsrådet hovedstyre over mulige tiltak som kan øke kvaliteten i forskningen og bidra til å redusere administrasjonskostnadene, som Forskningsrådet er pålagt å kutte.

Det koster det mellom 15.000 og 17.000 kroner å behandle én enkelt søknad. Forskningsrådet behandler cirka 5000 søknader årlig, og Hallén mener det ikke er urimelig å kreve et gebyr for å få søknaden sin vurdert i konkurransen om forskningsmidler.

Powered by Labrador CMS