Nordiske land ble ikke varslet om 62 danske tilsynssaker

En dansk lege med arbeidsforbud i Danmark, begynte å jobbe i Sverige én måned etter at avgjørelsen trådde i kraft. 

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Siden august 2015 har Styrelsen for Pasientsikkerhet i Danmark tatt en avgjørelse i 62 tilsynssaker uten å informere tilsynsmyndighetene i de andre nordiske landene om avgjørelsen, skriver danske Dagens Medicin.
Det var først etter en henvendelse fra Helsetilsynet her i Norge i november 2016, at danske tilsynsmyndigheter oppdaget feilen.
Det betyr at de nordiske landene ikke har blitt advart om totalt 17 autorisasjonsinndragelser, 18 faglige påbud, 26 skjerpede tilsyn og én begrensning i legevirksomheten.

Ansatt i Sverige
I et brev som det svenske tilsynet Inspektionen for Vård og Omsorg (IVO) mottok rett før jul, og som danske Dagens Medicin har fått innsyn i, beklager Styrelsen for Pasientsikkerhet feilen og legger ved en liste over de sakene som de ikke har informert om.
Som følge av denne feilen har en kontroversiell psykiater i Danmark, Lars Søndergård, fått jobb i Sverige etter at han mistet retten til å arbeide i Danmark.

Bare én måned etter at avgjørelsen trådde i kraft i Danmark, ble Søndergård ansatt i Sverige.

Ulike systemer
Årsaken til feilen er at Styrelsen for Pasientsikkerhet i Danmark har gått ut i fra at samtlige EU-land og enkelte EØS-land allerede fra januar 2016 hadde begynt å bruke et nytt meldesystem, IMI, og forpliktet seg til å dele informasjon om tilsynssaker senest tre dager etter at en avgjørelse hadde blitt tatt.

Det svenske tilsynet, IVO, begynte imidlertid ikke å bruke IMI-systemet før i april 2016, og var frem til da avhengig av å få varsler på en annen måte, noe som rutinemessig skjedde per brev, ifølge IVO.

Powered by Labrador CMS