– Ikke grunn til å kalle næringen for en kjeltringvirksomhet

Sveinung Stensland (H) mener det ikke er grunn til å kalle legemiddelindustrien for en kjeltringvirksomhet, men sier han støtter Bent Høie hundre prosent i arbeidet for å få en bærekraftig prising.

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Debatten om legemiddelbransjen sin fortjeneste har gått siden romjula, da Helse- og omsorgsminister Bent Høie gikk ut i Dagens Næringsliv og sa at legemiddelindustrien hadde tatt  uetisk høye priser.
I samme sak reagerte administrerende direktør i Legemiddelindustrien, Karita Bekkemellem, sterkt på uttalelsen og mente Høie ville sette et kjeltringstempel på bransjen.
– Som en respons på dette sa jeg at industrien må tåle at jeg stiller spørsmål når de opererer med priser som er så høye at fortjenesten de sitter igjen med er på nivå med det man ellers finner i kjeltringvirksomhet, sa Høie til Dagens Medisin over nyttår.

Snakket med Høie
Under en debatt om behandling av lungekreft på et DM Arena-møte 11. januar, ble prisene på legemidler tatt opp. I panelet satt blant annet Sveinung Stensland, stortingsrepresentant for Høyre og medlem av helse- og omsorgskomiteen. Her kom det frem at Stensland ikke ville brukt ordet kjeltringvirksomhet om industrien og at han hadde snakket med Høie om dette.
– Selv mener jeg det ikke er grunn til å kalle næringen for en kjeltringvirksomhet, men jeg støtter Bent Høie hundre prosent i arbeidet for å få en bærekraftig prising, sier Stensland til Dagens Medisin, og understreker at det var LMI-direktør Karita Bekkemellem som tok i bruk ordet første gang.
– Avhengig av legemiddelindustrien
– Legemiddelbransjen er en bransje som er preget av høy risiko, og er derfor avhengig av en god inntjening. Vi er avhengige av legemiddelindustrien, ingen står klare til å utvikle nye legemidler om de ikke gjør det, sier Stensland og fortsetter:
– De bruker en stor del av omsetningen på forskning og å utvikle nye legemidler, og det er veldig bra. Så finnes det nok eksempler der inntjeningen ikke står i forhold til kostnadene, og jeg tror debatten om bærekraftighet bare er så vidt i gang. 

Powered by Labrador CMS