Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

SKAL FØLGES OPP: Sykehusene må registrere når de avviker fra prinsippet om at hver fødende i aktiv fase skal ha en jordmor hos seg.

SKAL FØLGES OPP: Sykehusene må registrere når de avviker fra prinsippet om at hver fødende i aktiv fase skal ha en jordmor hos seg. Foto: Colourbox

Må dokumentere én jordmor per fødende

Helseministeren pålegger helseforetakene å dokumentere at den fødende har en jordmor hos seg i aktiv fødsel.

Annons:

Siden 2010 har det vært et krav i fødselsomsorgen at én jordmor skulle hjelpe kun én fødende kvinne om gangen. Men helseforetakene har ikke vært pålagt å dokumentere om en-til-en-prinsippet blir fulgt. Det ble endret da helseminister Bent Høie i går sendte ut nye oppdragsdokumenter til de regionale helseforetakene.

I dokumentet, som er som en jobbeskrivelse å regne, heter det at fødeinstitusjonene «skal sikre at hendelser der anbefalingen om at den fødende skal ha en jordmor hos seg så tidlig som mulig i aktiv fase av fødselen og til fødselen er over, ikke blir fulgt opp, blir dokumentert i helseforetakenes avvikssystemer og at resultatene blir brukt til kvalitetsforbedring».

Jordmorforbundet regner dette som en seier.

– Vi har over lang tid jobbet for å få kvalitetskravet implementert. Vi vet at det å ha jordmor til stede under fødselen gir større sannsynlighet for normal fødsel og mindre behov for smertelindring, sier Hanne Charlotte Schjelderup, leder i Jordmorforbundet NSF, til organisasjonens egne nettsider.

Selv om kravet om en-til-en-omsorg har vært der i flere år, har det vært en diskusjon om dette faktisk blir gjennomført eller ikke. En undersøkelse fra Jordmorforbundet viste i 2016 at nesten 40 prosent av jordmødrene hadde hatt ansvar for flere enn én kvinne i aktiv fødsel samtidig.

Fra og med 10. januar må altså sykehusene registrere det når en-til-en-prinsippet brytes i fødselsomsorgen.  

– Det betyr at både ledere og medarbeidere ved fødeavdelingene får en oversikt over hvordan de ligger an, og kan ta grep for å eventuelt gjøre forbedringer dersom det er nødvendig, sier statssekretær Anne Grete Erlandsen i Helse- og omsorgsdepartementet til NRK.

Relaterte saker

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   4 + 7 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
NB! Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


Nyheter fra startsiden

Politikk og økonomi

Henla sak mot Helsepartiet2

FORSKJELLER I KOLS-BEHANDLINGEN

– Helseatlas er ingen gapestokk

PROTESTERER MOT HJERTESENTER I BODØ

UNN-leger ut mot PCI-anbefaling4

AVDEKKER FORSKJELLER I KOLS-BEHANDLINGEN

Ulik bruk av mulig livreddende behandling

AVDEKKER FORSKJELLER I KOLS-BEHANDLINGEN

Minst 1 av 3 med kols er for dårlig fulgt opp2

KVINNER FIKK FJERNET BRYST OG EGGSTOKKER

10 kvinner får rettshjelp etter feilaktige operasjoner

FIKK FEILAKTIG FJERNET BRYST OG EGGSTOKKER

Dansk ekspert gransker de 21 feilaktige OUS-operasjonene2

PÅSTANDER OM HEMMELIGHOLD OG FRYKTKULTUR

Helsepartiet ekskluderte 13 medlemmer17

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!