Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

SKAL FØLGES OPP: Sykehusene må registrere når de avviker fra prinsippet om at hver fødende i aktiv fase skal ha en jordmor hos seg.

SKAL FØLGES OPP: Sykehusene må registrere når de avviker fra prinsippet om at hver fødende i aktiv fase skal ha en jordmor hos seg. Foto: Colourbox

Må dokumentere én jordmor per fødende

Helseministeren pålegger helseforetakene å dokumentere at den fødende har en jordmor hos seg i aktiv fødsel.

Annons:

Siden 2010 har det vært et krav i fødselsomsorgen at én jordmor skulle hjelpe kun én fødende kvinne om gangen. Men helseforetakene har ikke vært pålagt å dokumentere om en-til-en-prinsippet blir fulgt. Det ble endret da helseminister Bent Høie i går sendte ut nye oppdragsdokumenter til de regionale helseforetakene.

I dokumentet, som er som en jobbeskrivelse å regne, heter det at fødeinstitusjonene «skal sikre at hendelser der anbefalingen om at den fødende skal ha en jordmor hos seg så tidlig som mulig i aktiv fase av fødselen og til fødselen er over, ikke blir fulgt opp, blir dokumentert i helseforetakenes avvikssystemer og at resultatene blir brukt til kvalitetsforbedring».

Jordmorforbundet regner dette som en seier.

– Vi har over lang tid jobbet for å få kvalitetskravet implementert. Vi vet at det å ha jordmor til stede under fødselen gir større sannsynlighet for normal fødsel og mindre behov for smertelindring, sier Hanne Charlotte Schjelderup, leder i Jordmorforbundet NSF, til organisasjonens egne nettsider.

Selv om kravet om en-til-en-omsorg har vært der i flere år, har det vært en diskusjon om dette faktisk blir gjennomført eller ikke. En undersøkelse fra Jordmorforbundet viste i 2016 at nesten 40 prosent av jordmødrene hadde hatt ansvar for flere enn én kvinne i aktiv fødsel samtidig.

Fra og med 10. januar må altså sykehusene registrere det når en-til-en-prinsippet brytes i fødselsomsorgen.  

– Det betyr at både ledere og medarbeidere ved fødeavdelingene får en oversikt over hvordan de ligger an, og kan ta grep for å eventuelt gjøre forbedringer dersom det er nødvendig, sier statssekretær Anne Grete Erlandsen i Helse- og omsorgsdepartementet til NRK.

Relaterte saker

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   2 + 5 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


Nyheter fra startsiden

STYREVERV I STRID MED ETISKE REGLER

Ber statsråden rydde opp7

GENÈVE: WHO - Helseforsamlingen 2018

Norge med internasjonalt helse-initiativ

GENÈVE: WHO - Helseforsamlingen 2018

Ambisøse mål for verdenshelsen fra WHO

GENÈVE: WHO - Helseforsamlingen 2018

Antibiotikaresistens krever global satsing nå

TRØNDEROPPRØRETS FASTLEGEUNDERSØKELSE

Fastleger frykter å gjøre feil2

Kommende DM Arena-møter

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!

Annonse: