Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

SER ENDRINGER: På de pasientene som har fått cellegift ser forskerne endringer i den forreste del av hjernen som man bruker til å løse komplekse oppgaver.

SER ENDRINGER: På de pasientene som har fått cellegift ser forskerne endringer i den forreste del av hjernen som man bruker til å løse komplekse oppgaver.

Fant endringer i hjernen til testikkelkreftpasienter

Danske forskere har påvist endringer i hjernen til menn som er behandlet for testikkelkreft etter seks måneder. – Langtidseffektene er viktigst, sier kreftforsker Sophie D. Fosså.

Annons:
Professor Sophie D. Fosså har har selv gjennomført en studie der man ikke ser langtidsvirkninger på pasientene.
Foto: Arkivbilde

En ny studie fra Aarhus Universitetshospital har undersøkt endringer i hjernen etter endt behandling for testikkelkreft hos menn.

Forskerne har undersøkt 65 menn som er diagnostisert med testikkelkreft, der gjennomsnittsalderen for mennene er 36 år. Alle de 65 deltakerne i forskningsprosjektet er blitt operert, og 22 har også fått cellegift i etterkant.

Som en del av forskningsprosjektet har de gjennomgått en rekke forskjellige tester, både MR-skanning av hjernen, blodprøver, testing av mentale evner og blodprøver. Testene er foretatt like etter operasjonen og seks måneder senere. 

Hukommelsesproblemer
Resultatene, som er publisert i tidsskriftet Brain Imaging and Behavior, viser at en del av pasientene får problemer med hukommelsen og konsentrasjonen. Det gjelder 39 prosent av pasientene som kun har blitt operert, og 63 prosent av dem som har fått cellegift. Dette er langt høyere enn hva man ser hos friske menn i samme aldersgruppe.

Problemene syns både i testene pasientene gjennomgår, men også på hjerneskanningene. På de pasientene som har fått cellegift kan man se endringer i den forreste del av hjernen som man bruker til å løse komplekse oppgaver.

Endrer hormonbalanse
Forsker Ali Amidi ved Enhed for Psykoonkologi og sundhedspsykologi ved Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet, står bak studien, og sier til Kræftens Bekæmpelse at det ikke kun er cellegiften som forårsaker hukommelsesproblemene.

– Dels mener vi at kreften i seg selv setter i gang en inflammasjon som også kan påvirke hjernen og som kan føre til nedsatt konsentrasjonsevne og hukommelse. Dels kan det for nettopp pasienter med testikkelkreft bety noe å miste en testikkel fordi det endrer hormonbalansen i kroppen, noe som også kan henge sammen med hukommelse og konsentrasjon, sier han.

Se på langtidseffekter
Professor emerita Sophie D. Fosså ved Oslo universitetssykehus Radiumhospitalet synes funnene i studien er interessante, men påpeker at det er langtidseffektene som er interessante.

– Det er interessant at de kan påvise endringer i hjernen, men det som egentlig er viktig er å følge opp pasientene etter to-tre år og se hvordan konsentrasjonen er da, sier hun og fortsetter:

– Jeg har selv vært med på å gjennomføre oppfølgingsstudier etter flere år, og der ser man ikke slike endringer. Kreftpasienter som nettopp er blitt behandlet er i en stresset situasjon.

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   2 + 5 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
NB! Vi har problemer med kommentarfeltet vårt. Opplever du at kommentaren din har forsvunnet, er det ikke fordi vi har slettet den, men en feil med indeksen på nettsiden. Vi jobber med å reparere løsningen så fort som mulig. OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


Nyheter fra startsiden

HELSEKLAGE STREVER FORTSATT MED LANG SAKSBEHANDLINGSTID

Klagesaker må vente i opptil 2,5 år på behandling

HALVPARTEN AV LIS-LEGENE VED OUS RISIKERER Å STÅ UTEN JOBB

Høie om LIS-krisen: – OUS har ansvaret7

RIKSREVISJONENS KONTROLL MED STATLIGE SELSKAPER

– For dårlig samhandling bidrar til unødige reinnleggelser10

RIKSREVISJONENS KONTROLL MED STATLIGE SELSKAPER

Bare 1 av 6 helsepersonell oppgir bierverv2

HALVPARTEN AV LIS-LEGENE VED OUS RISIKERER Å STÅ UTEN JOBB

Ap-politiker: – Bent Høie må på banen9

550 LIS-LEGER VED OUS KAN STÅ UTEN JOBB

– OUS må selv rydde opp3

LEGER I SPESIALISERING VED OSLO UNIVERSITETSSYKEHUS:

– Halvparten av LIS-legene risikerer å miste jobben8

550 LIS-LEGER KAN STÅ UTEN JOBB

OUS: – Vi skviser ikke ut leger1

SYKEHUSPARTNER SKJULTE 333 MILLIONER

Har fortsatt tillit til Sykehuspartners direktør13

3200 kvinnelige leger og medisinstudenter bak opprop

Slår alarm om seksuell trakassering i norsk helsevesen8

IKT-SKANDALEN I HELSE SØR-ØST

Sykehuspartner skjulte 333 millioner3

SYKEHUSPARTNER SKJULTE 333 MILL.

– Helt utilgivelig9

Klar for finalen i sangkonkurransen

Medisinstudent kan vinne The Voice

Kommende DM Arena-møter

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!