Sykepleiere må betale etterutdanning av egen lomme

Flere sykepleiere som deltar på kurs for å øke kompetansen på akuttmedisinsk eldreomsorg, må dekke utgiftene selv.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Det opplyser Verdighetssenteret, som nylig har lansert en ny videreutdanning innen akuttmedisinsk eldreomsorg. Kurset er rettet mot sykepleiere og helsepersonell, og de fire kullene i 2017 er allerede fylt opp med nær 80 deltakere, ifølge arrangøren.

– Flere av deltakerne betaler av egen lomme for å delta på kurset fordi det er for lite midler til videre- og etterutdanning i kommunehelsetjenesten. Det er en katastrofe innen eldreomsorgen, sier Stein Husebø, lege og faglig leder ved Verdighetssenteret.

– Bedre tilrettelagt i sykehusene
Senteret arrangerer også andre kurs om omsorg ved livets slutt, og sier at det ikke er uvanlig at helsepersonell selv betaler.

– Erfaringene våre viser at mange betaler av egen lomme og bruker feriedager fordi de blir møtt av arbeidsgiver med at de ikke har penger. Å få permisjon med lønn er også vanskelig fordi de er så presset på bemanning, Silje Eikemo, som har ledet arbeidet med å utvikle utdanningen ved Verdighetssenteret.

– Dette er ikke unikt i helsevesenet, og det skjer også på sykehus. Men det satses nok mer på kompetanse og faglig oppdatering i spesialisthelsetjenesten enn i eldreomsorgen, sier Eikemo, som selv er utdannet intensivsykepleier.  

NSF: Helt galt
Forbundsleder Eli Gunhild By i Norsk Sykepleierforbund reagerer på praksisen og er klar på at arbeidsgiveren må ta regningen.

– Når det kommer en ny videreutdanning for sykepleiere innen akuttmedisinsk eldreomsorg slik som vi nå ser i Bergen, er det jo nettopp fordi dette er et behov som har økt etter samhandlingsreformen. Pasienter som skrives ut fra sykehusene og skal ha behandling i kommunene er sykere nå enn før og trenger mer avansert behandling, sier hun.

– Det er veldig bra at sykepleierne ser behovet for å få mer kompetanse og tar denne utdanningen. Men det blir helt galt når de skal betale for en slik reform av egen lomme. Det er det offentlige og arbeidsgivernes ansvar å betale det som skal til for å gi pasientene en mer avansert behandling i kommunen. Sykepleierkompetansen er alfa og omega i denne reformen. Vi har hele tiden støttet prinsippet i Samhandlingsreformen, men det kan ikke ha vært meningen at det er sykepleiere privat som skal betale for omleggingen, sier By.

Krever like vilkår i tjenesten
Hun viser til at partene i Spekter-området har inngått en avtale om lønn under videreutdanning for sykepleiere, og mener det samme må på plass i kommunene.

— Vi mener helt klart at sykepleiere må få full lønn under videreutdanning, Dette gjelder like mye i kommunene som i spesialisthelsetjenesten, sier forbundslederen.

Powered by Labrador CMS