Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

IKKE BARE KOMMUNE-ANSVAR: – Jeg mener sykehusene ikke bør skrive ut pasienter før de er sikre på at pasientene følges opp. Vi kan ikke bare skylde på kommunene, sier lege og stortingspolitiker Kjersti Toppe. Arkivfoto: Per Corneliussen

IKKE BARE KOMMUNE-ANSVAR: – Jeg mener sykehusene ikke bør skrive ut pasienter før de er sikre på at pasientene følges opp. Vi kan ikke bare skylde på kommunene, sier lege og stortingspolitiker Kjersti Toppe. Arkivfoto: Per Corneliussen

Ber Høie komme med oppfølgings-tiltak

Kjersti Toppe (Sp), nestleder i Stortingets helse- og omsorgskomité, ber helseministeren svare på hva regjeringen vil gjøre for å sikre bedre oppfølging etter selvmordsforsøk og overdose.

Annons:

Toppe viser til ny Sintef-rapport som blant annet finner at bare fire av ti kommuner har etablert rutiner for at sykehuset varsler kommunen når pasienter utskrives etter å ha vært innlagt for selvmordsforsøk, eller ved mistanke om selvmordsforsøk.

Og bare fire av ti kommuner rapporterer at de interne rutiner for oppfølging etter selvmordsforsøk.

Les saken: For dårlig oppfølging etter selvmordsforsøk og overdose

Kan forebygge
I dag har Toppe sendt skriftlig spørsmål til helseminister Bent Høie hvor hun ber om svar på hva regjeringen vil gjøre for å sikre rutiner, slik at personer får oppfølging i kommunene etter selvmordsforsøk eller overdose.

– Rapporten avdekker en stor mangel på et viktig område. Det er jo ekstra alvorlig at disse pasientgruppen ikke får en oppfølging når de utskrives – vi vet at risikoen for nytt forsøk er stor. Når disse går ut sykehusdørene er kanskje da de virkelig trenger oppfølging, at kommunene ikke har rutiner på dette er veldig alvorlig, sier Kjersti Toppe til Dagens Medisin.

Hun legger til at bedre oppfølging vil kunne forebygge nye tilfeller.

– Oppfølging er et kommunalt ansvar, men Høie må gripe fatt i dette. Vi har en strategi for å forebygge overdose, og forebygging av selvmord er noe Høie har vært tydelig på. Han må komme med tiltak som sikrer rutiner i både store og små kommuner, sier Toppe.

Også et sykehus-ansvar
Rapporten fant at det de store kommunene i større grad hadde rutiner for oppfølging.

– Det er kanskje ikke så unaturlig, med lengre avstand til spesialisthelsetjenesten, men jeg tenker det mest er rutiner som svikter og at de mindre kommunene egentlig har bedre forutsetninger for å følge opp enn store kommuner har.

– Jeg mener også at sykehusene ikke bør skrive ut pasienter før de er sikre på at pasientene følges opp. Vi kan ikke bare skylde på kommunene.

Toppe mener dette ikke bør være så vanskelig.

– Det bør ikke være en så stor oppgave å få til. Tjenestene og kompetansen er jo stort sett på plass, så er jo ikke et helt nytt apparat som skal på bena. Også fastlegene kan følge opp. Noen må holde tak i disse pasientene. Jeg leser rapporten slik at disse i dag forsvinner i systemet, og at det er den største utfordringen. Det er forskjell på disse pasientene og andre pasienter som er innlagt på sykehus.

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   2 + 5 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
NB! Vi har problemer med kommentarfeltet vårt. Opplever du at kommentaren din har forsvunnet, er det ikke fordi vi har slettet den, men en feil med indeksen på nettsiden. Vi jobber med å reparere løsningen så fort som mulig. OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


Nyheter fra startsiden

HELSEKLAGE STREVER FORTSATT MED LANG SAKSBEHANDLINGSTID

Klagesaker må vente i opptil 2,5 år på behandling

HALVPARTEN AV LIS-LEGENE VED OUS RISIKERER Å STÅ UTEN JOBB

Høie om LIS-krisen: – OUS har ansvaret6

RIKSREVISJONENS KONTROLL MED STATLIGE SELSKAPER

– For dårlig samhandling bidrar til unødige reinnleggelser8

RIKSREVISJONENS KONTROLL MED STATLIGE SELSKAPER

Bare 1 av 6 helsepersonell oppgir bierverv2

HALVPARTEN AV LIS-LEGENE VED OUS RISIKERER Å STÅ UTEN JOBB

Ap-politiker: – Bent Høie må på banen8

550 LIS-LEGER VED OUS KAN STÅ UTEN JOBB

– OUS må selv rydde opp3

LEGER I SPESIALISERING VED OSLO UNIVERSITETSSYKEHUS:

– Halvparten av LIS-legene risikerer å miste jobben8

550 LIS-LEGER KAN STÅ UTEN JOBB

OUS: – Vi skviser ikke ut leger1

SYKEHUSPARTNER SKJULTE 333 MILLIONER

Har fortsatt tillit til Sykehuspartners direktør13

3200 kvinnelige leger og medisinstudenter bak opprop

Slår alarm om seksuell trakassering i norsk helsevesen8

IKT-SKANDALEN I HELSE SØR-ØST

Sykehuspartner skjulte 333 millioner3

SYKEHUSPARTNER SKJULTE 333 MILL.

– Helt utilgivelig9

Klar for finalen i sangkonkurransen

Medisinstudent kan vinne The Voice

Kommende DM Arena-møter

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!