Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

"INGEN NY IDÉ": Forskere mener tarmkrøset, som er en fold av bukhinnen som fester deler av tarmene til bakre bukvegg, skal anerkjennes som et nytt organ. – Det har vært der så lenge vi har vært på jorden, sier overlege ved OUS, Michael Bretthauer, og viser til at ideen ikke er ny.

"INGEN NY IDÉ": Forskere mener tarmkrøset, som er en fold av bukhinnen som fester deler av tarmene til bakre bukvegg, skal anerkjennes som et nytt organ. – Det har vært der så lenge vi har vært på jorden, sier overlege ved OUS, Michael Bretthauer, og viser til at ideen ikke er ny. Foto: ThinkStock

Vil anerkjenne «nytt» organ

– Vi som sysler med mage er veldig klare over at det er der, sier OUS-overlege Michael Bretthauer.

Annons:

En nylig publisert oppsummeringsartikkel får stor oppmerksomhet i medier verden over: Forskerne bak artikkelen hevder at en struktur i bukhulen, mesenteriet, skal klassifiseres som et nytt organ.

– Ingen ny diskusjon
Førsteforfatter, professor Calvin Coffey ved University of Limerick i Irland, mener å ha framaskaffet nok evidens til at mesenteriet nå bør anerkjennes som organ.

“Krøset har vært der så lenge vi har vært på jorden”

- Overlege Michael Brettauer

Men artikkelen, som oppsummerer kunnskapen man så langt har om mesenteriet  - eller tarmkrøset - , som er publisert i det mindre tidsskriftet The Lancet Gastrenterology & Hepatology, begeistrer ikke professor og overlege Michael Bretthauer.

Han er overlege ved Seksjon for fordøyelsessykdommer på avdeling for transplantasjonsmedisin ved Oslo universitetssykehus, og viser til at tidsskriftet så langt er nytt og lite.

 – Og det er ikke til å forveksle med The Lancet. Dette er ingen ny kunnskap, men en oppsummering av status på dagens viten, sier Bretthauer.

– Så sier forfatterne at de mener at krøset bør betegnes som eget organ. Det er en diskusjon som ikke er helt ny. Det kan godt hende at det er en god idé.

Gammelt nytt
– Men et riktig nytt organ er det jo ikke; krøset har vært der så lenge vi har vært på jorden og vi som sysler med mage er veldig klare over at det er der, legger Bretthauer til.

 

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   4 + 7 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


 • Kjell O.Skavdal 05.01.2017 14.48.37

  Bra at prof.M.Brettauer får "entusiastene" ned på jorden igjen og påpeker at mesenteriet har vært med oss så lenge vi har eksistert!

Nyheter fra startsiden

STYREVERV I STRID MED ETISKE REGLER

Ber statsråden rydde opp6

GENÈVE: WHO - Helseforsamlingen 2018

Norge med internasjonalt helse-initiativ

GENÈVE: WHO - Helseforsamlingen 2018

Ambisøse mål for verdenshelsen fra WHO

GENÈVE: WHO - Helseforsamlingen 2018

Antibiotikaresistens krever global satsing nå

TRØNDEROPPRØRETS FASTLEGEUNDERSØKELSE

Fastleger frykter å gjøre feil2

Kommende DM Arena-møter

Annonse:

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!