Vil anerkjenne «nytt» organ

– Vi som sysler med mage er veldig klare over at det er der, sier OUS-overlege Michael Bretthauer.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

En nylig publisert oppsummeringsartikkel får stor oppmerksomhet i medier verden over: Forskerne bak artikkelen hevder at en struktur i bukhulen, mesenteriet, skal klassifiseres som et nytt organ.

– Ingen ny diskusjon
Førsteforfatter, professor Calvin Coffey ved University of Limerick i Irland, mener å ha framaskaffet nok evidens til at mesenteriet nå bør anerkjennes som organ.

Krøset har vært der så lenge vi har vært på jorden Overlege Michael Brettauer

Men artikkelen, som oppsummerer kunnskapen man så langt har om mesenteriet  - eller tarmkrøset - , som er publisert i det mindre tidsskriftet The Lancet Gastrenterology & Hepatology, begeistrer ikke professor og overlege Michael Bretthauer.

Han er overlege ved Seksjon for fordøyelsessykdommer på avdeling for transplantasjonsmedisin ved Oslo universitetssykehus, og viser til at tidsskriftet så langt er nytt og lite.

 – Og det er ikke til å forveksle med The Lancet. Dette er ingen ny kunnskap, men en oppsummering av status på dagens viten, sier Bretthauer.

– Så sier forfatterne at de mener at krøset bør betegnes som eget organ. Det er en diskusjon som ikke er helt ny. Det kan godt hende at det er en god idé.

Gammelt nytt
– Men et riktig nytt organ er det jo ikke; krøset har vært der så lenge vi har vært på jorden og vi som sysler med mage er veldig klare over at det er der, legger Bretthauer til.

Powered by Labrador CMS