Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

VIKTIG OPPFØLGING: – Her må legene skjerpe seg. Målsettingen er at hver enkelt pasient får den dosen som er omtalt i preparatomtalen, presiserer Steinar Madsen om viktigheten av å følge pakningsinstruksen.

VIKTIG OPPFØLGING: – Her må legene skjerpe seg. Målsettingen er at hver enkelt pasient får den dosen som er omtalt i preparatomtalen, presiserer Steinar Madsen om viktigheten av å følge pakningsinstruksen. Foto: Per Corneliussen

– Legene må skjerpe seg

Kardiolog Steinar Madsen peker på at bruk av nyere antikoagulasjonsmidler nå har gått forbi warfarin i Norge. Ny studie viser større risiko for bivirkninger, dersom ikke legene følger opp over tid.

Annons:

En nylig publisert amerikansk studie undersøkte avviket fra anbefalt dosering, ved bruk av nye orale antikoagulanter (NOAK-legemidler) hos 5738 pasienter. Doseringene ble kategorisert som enten over- eller underdosert, i henhold til FDAs merking.

9,4 prosent av pasientene var underdosert, og 3,4 prosent av pasientene var overdosert.

Artikkelen konkluderer med at om lag 1 av 8 av de amerikanske pasientene fikk doseringer som ikke var i tråd med legemiddelanbefalingene. Over- og underdosering av legemiddelet kan føre til økt risiko for bivirkninger, ifølge studien.


Doseavvik i Norge?
– I USA var det om lag 12,8 prosent av pasientene som fikk feil dose i forhold til preparatomtalen. I en studie fra Norge var det rundt 30 prosent av NOAK-brukerne som fikk redusert dose, påpeker Steinar Madsen, hjertespesialist og medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk.

– I denne studien hadde man ikke tilgang til nyrefunksjonsdata, så det er ikke mulig å si hvor mange som fikk redusert dose på riktig grunnlag. Men det kan tyde på at uriktig dosering ikke er uvanlig i Norge heller.


Etterlyser oppfølging
– Denne artikkelen viser hvor viktig det er at legen følger opp pasienten i henhold til preparatomtalen. Her må legene skjerpe seg. Målsettingen er at hver enkelt pasient får den dosen som er omtalt i preparatomtalen, presiserer Madsen.  

– Nå har NOAK’ene samlet gått forbi warfarin som de mest brukte antikoagulasjonsmidlene i Norge. For å redusere risikoen for bivirkninger er det viktig at legene følger opp pasientene over tid, sier han.

Les hele artikkelen her

Relaterte saker

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   3 + 7 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
NB! Vi har problemer med kommentarfeltet vårt. Opplever du at kommentaren din har forsvunnet, er det ikke fordi vi har slettet den, men en feil med indeksen på nettsiden. Vi jobber med å reparere løsningen så fort som mulig. OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


 • Karin 09.01.2017 21.02.01

  Å hevde at legene må skjerpe seg før hele bildet foreligger, selv ikke noe så enkelt som GFR, vitner om dårlig dømmekraft. Beskyldningen bygges rett og slett på antagelser! På den annen side er det godt mulig at det er sant!

 • pst 07.01.2017 16.53.35

  "Legene må skjerpe seg" ! Nye toner..... Vanligvis er det vel slik at pasientene føler det er nettopp de som må innrette seg og skjerpe seg for å innrette seg etter det aktuelle helsepersonell.

Nyheter fra startsiden

HELSEKLAGE STREVER FORTSATT MED LANG SAKSBEHANDLINGSTID

Klagesaker må vente i opptil 2,5 år på behandling

HALVPARTEN AV LIS-LEGENE VED OUS RISIKERER Å STÅ UTEN JOBB

Høie om LIS-krisen: – OUS har ansvaret7

RIKSREVISJONENS KONTROLL MED STATLIGE SELSKAPER

– For dårlig samhandling bidrar til unødige reinnleggelser10

RIKSREVISJONENS KONTROLL MED STATLIGE SELSKAPER

Bare 1 av 6 helsepersonell oppgir bierverv2

HALVPARTEN AV LIS-LEGENE VED OUS RISIKERER Å STÅ UTEN JOBB

Ap-politiker: – Bent Høie må på banen9

550 LIS-LEGER VED OUS KAN STÅ UTEN JOBB

– OUS må selv rydde opp3

LEGER I SPESIALISERING VED OSLO UNIVERSITETSSYKEHUS:

– Halvparten av LIS-legene risikerer å miste jobben8

550 LIS-LEGER KAN STÅ UTEN JOBB

OUS: – Vi skviser ikke ut leger1

SYKEHUSPARTNER SKJULTE 333 MILLIONER

Har fortsatt tillit til Sykehuspartners direktør13

3200 kvinnelige leger og medisinstudenter bak opprop

Slår alarm om seksuell trakassering i norsk helsevesen8

IKT-SKANDALEN I HELSE SØR-ØST

Sykehuspartner skjulte 333 millioner3

SYKEHUSPARTNER SKJULTE 333 MILL.

– Helt utilgivelig9

Klar for finalen i sangkonkurransen

Medisinstudent kan vinne The Voice

Kommende DM Arena-møter

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!