Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

STØTTER SYNET: – Vi må slåss for et samfunn som bygger på respekt for menneskeverdet, likeverd, rettferdig fordeling, goder og like muligheter til å skape eget liv. Jeg tolker Livsvernprisen som en støtte til dette synet, sier prisvinner Per Fugelli. Foto: Anders Kjøndal

STØTTER SYNET: – Vi må slåss for et samfunn som bygger på respekt for menneskeverdet, likeverd, rettferdig fordeling, goder og like muligheter til å skape eget liv. Jeg tolker Livsvernprisen som en støtte til dette synet, sier prisvinner Per Fugelli. Foto: Anders Kjøndal

– Når du vet du snart skal dø, blir du en hund etter priser

– Priser gir deg en slags innbilning om at du har gjort nytte for deg på jorden, sier Per Fugelli, om tildelingen av Menneskeverd sin Livsvernpris 2017.

Annons:

Per Fugelli får Menneskeverd sin Livsvernpris 2017 for å ha gitt døende og alvorlig syke en stemme i offentligheten.

Prisvinneren er 73 år, lege, professor i sosialmedisin ved Universitetet i Oslo, samfunnsdebattant, foredragsholder og forfatter. Han har levd med alvorlig kreftsykdom i mange år.

Fugelli har tidligere fått en rekke priser, blant andre Karl Evangs pris i 2010, Siddisprisen i 2012, Fritt Ords Pris og Rettferdighetsprisen i 2013, Hans Nielsen Haugeprisen i 2015 og Veslebakkenprisen i fjor.

Har skapt livsmot
Generalsekretær i Menneskeverd, Liv Kjersti S. Thoresen, sier at årets pris går til en mann som skaper håp og livsmot for mennesker i eksistensielle kriser og i sårbare faser av livet.

– Per Fugelli formidler et viktig budskap om å leve i nuet, oppdage det verdifulle i egen livsfase og bry oss om hverandre. Han ønsker at vi skaper et rausere samfunn der vi vil hverandre vel. Vi ønsker å anerkjenne Fugelli sin åpenhet om hele livet, hans tro på menneskeverdet og hans arbeid for fellesskapsverdiene likeverd og inkludering, sier Thoresen i en pressemelding

Slåss for respekt
Ifølge begrunnelsen for tildelingen har Fugelli evnet å synliggjøre menneskeverdet hos dem som befinner seg i livets siste fase, og gitt døende og alvorlig syke en stemme i offentligheten. «Midt i egen sykdomsprosess og nærstående død har Fugelli på en beundringsverdig måte satt fokus på livsglede og løftet frem verdien av de nære ting i livet», heter det i begrunnelsen.

Prisvinneren sier dette om tildelingen:

– Når du vet at du snart skal dø, blir du en hund etter priser. Det gir deg en slags innbilning om at du har gjort nytte for deg på jorden. Vi må slåss for et samfunn som bygger på respekt for menneskeverdet, likeverd, rettferdig fordeling, goder og like muligheter til å skape eget liv. Jeg tolker Livsvernprisen som en støtte til dette synet, sier Fugelli.

Flere lege-prisvinnere
Menneskeverd har hvert år siden 1997 delt ut Livsvernprisen til personer eller organisasjoner som har bidratt positivt til å verne om menneskeverdet.

Flere leger er blant tidligere prisvinnere, som Bettina og Stein Husebø, Marianne Mjaaland, Torleiv Ole Rognum og Ola Didrik Saugstad.

Menneskeverd er en ideell organisasjon og jobber for å styrke bevisstheten om menneskets verdi, for å få ned antallet aborter og vil ha økt satsing på livshjelp i stedet for aktiv dødshjelp.

Prisen blir overrakt av helseminister Bent Høie i Oslo 6. februar.

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   4 + 7 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


 • lege 03.01.2017 12.53.45

  Jo, det er velfortjente, men mine tanker går til alle hverdagsheltene hvis liv har hatt mening- både for dem selv og i høyeste grad for andre- men som aldri får en pris. Det er ikke en spalte i avisen for de som alltid står opp om morgenen, som alltid har hatt uflaks og blitt rammet av sykdom, som ikke har fine titler, som ingen applauderer for- men som tvert imot kanskje bare blir hunset med av NAV og systemer- men som står opp hver dag og gjør det beste ut av dagen. De viser med sin væremåte, eksemplets makt, hvordan de til tross for motgangen fra det etablerte samfunn at det har mening - og gir andre mening, metter munner osv. Definitivt fortjent og gratulerer til Fugelli, men man trenger ikke en pris for å ha mening eller gi andre menneskers liv mening. Man kan bare være litt snill, hensynsfull og mindre egotrip og selvrealiserende.

 • Dr.Simsalabim 03.01.2017 10.58.33

  Velfortjent pris! Per Fugelli har vært en sterk stemme for de aller svakeste i vårt samfunn. Gratulerer Per!

Nyheter fra startsiden

NORSK UNDERSØKELSE BLANT FORSKERE

Medisinere strengest på forskningsetikk

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!