Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

Hanne F. Harbo, overlege ved Oslo universitetssykehus (OUS). leder den norske delen av MS-prosjektet. Arkivfoto.

Hanne F. Harbo, overlege ved Oslo universitetssykehus (OUS). leder den norske delen av MS-prosjektet. Arkivfoto.

MS-forskning: Starter millionprosjekt

Det er gitt 15 millioner Euro, eller 136 millioner norske kroner, til MS-forskning i 12 land, deriblant Norge.

Annons:

Det er et nytt globalt samarbeid, «MultipleMS», som har fått en bevilgning på 15 millioner euro, rundt 136 millioner norske kroner, av EU.

12 land
Målet for gigantprosjektet, som starter nå i januar, er ny og bedre behandling for MS.

MS-forskningsgruppen ved Universitet i Oslo og Oslo universitetssykehus deltar i ledelsen av dette arbeidet, som koordineres av Karolinska Instituttet (KI) i Sverige.

Til sammen 21 partnere fra 12 land skal samarbeide for å identifisere molekylære mekanismer bak sykdommen og derved finne metoder som kan skreddersy behandlingen av MS pasienter.

– Stort prosjekt
– Det som er unikt i dette prosjektet er størrelsen på forskningsnettverket og at man vil slå samme mange ulike datatyper innhentet av forskningsgrupper over hele verden. Vi vil søke etter nye metoder for å skreddersy behandlingen for den enkelte pasient basert på studier og undersøkelser av MS-pasientene og biomarkører i ulike prøver, sier professor og overlege Hanne Flinstad Harbo, i en pressemelding. Harbo leder det norske bidraget i prosjektet.


 • Prosjektet utløper fra et  eksisterende samarbeid i «The Nordic MS Genetics Consortium», «The International MS Genetics Consortium»(IMSGC) og «The International Human Epigenome Consortium» (IHEC).

 • Det skal etableres et stort datasett med kliniske, genetiske, epigenetiske, molekylære, MRI- og miljø-data fra over 50.000 MS pasienter og 30.000 friske kontroller fra mange deler av verden.

 • Det skal også samles data fra nydiagnostiserte MS-pasienter, for å kunne bekrefte resultater av analysene av det meget omfattende, allerede etablerte datasettet. 

 

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   5 + 4 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


Nyheter fra startsiden

HELSE SØR-ØST FORKASTER OMSTRIDT IKT-LØSNING

Utredning slakter radiologi-løsningen

STRID OM VARSLING OG REPRESALIER

Forsker tapte mot OUS i to rettsinstanser

EUROPEISKE LEGEMIDDELMYNDIGHETER

Gransker feildoseringer av metotreksat

Kommende DM Arena-møter

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!