Kvinnelige leger kobles til færre dødsfall

Eldre sykehusinnlagte pasienter som ble behandlet av kvinnelige leger, har lavere dødelighet enn pasienter som ble behandlet av mannlige leger.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Det viser en fersk amerikansk observasjonsstudie som er publisert i Jama Internal Medicine, og omtalt av svenske Dagens Medicin.

Tidligere studier har vist at menn og kvinner praktiserer medisin på ulike måter, blant annet ved at kvinnelige leger i større grad følger kliniske retningslinjer. Forskerne i Boston ønsket derfor å undersøke om forskjeller i dødelighet og antall reinnleggelser blant sykehusinnlagte kan kobles til legens kjønn.

Færre reinnleggelser med kvinnelig lege
Forskerne har analysert data fra 1,5 millioner pasienter over 65 år, som var innlagt ved sykehus i perioden 2011-2014. Alle pasientene hadde fått intensivbehandling, der sepsis, hjertesvikt, lungebetennelse og urinveisinfeksjon var blant de vanligste årsakene.

Resultatene viser at 30 dager etter sykehusinnleggelsen, var 11,07 prosent av pasientene som ble behandlet av kvinnelige leger, døde. En litt større andel, 11,49 prosent, av de som ble behandlet av mannlige leger, hadde dødd.

Også andelen reinnleggelser i perioden var noe lavere for kvinnelige leger enn deres mannlige kolleger.

Selv om forskjellen i pasientdødelighet mellom kvinnelige og mannlige leger er liten, mener forskerne at den er klinisk relevant. I USA er det over ti millioner sykehusinnleggelser årlig. Forutsatt at det er en årsakssammenheng mellom legens kjønn og pasientdødelighet, ville 32.000 færre pasienter dø årlig dersom de mannlige legene oppnådde like gode resultater som deres kvinnelige kolleger.   

Pleie og omsorg
Studien sier ikke noe om årsakssammenhengen, men forskerne viser til at tidligere studier har dokumentert at kvinnelige leger har større fokus på pleie og omsorg for den enkelte pasient.

En svakhet ved studien er at den gjelder leger på intensivavdelinger på sykehus, og at det er usikkert om funnene kan overføres til andre spesialiteter.

Les hele studien her

Powered by Labrador CMS