Dropper fagforeningene

– Viser med all tydelighet at den politiske og administrerende ledelsen fjerner seg fra helsearbeiderne, sier lege Trude Basso. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

17. februar inviterer Spekter til seminar om helsepolitiske veivalg og fremtidens helsevesen. På invitasjonslista står helseminister Bent Høie (H) og Arbeiderpartiets helsepolitiske talsmann Torgeir Micaelsen, samt en rekke administrerende direktører for sykehus og helseforetak.
Derimot er hverken Legeforeningen, Norsk Sykepleierforbund eller andre fagorganisasjoner for helsearbeidere invitert til å holde innlegg eller delta i debatten. Dette provoserer flere, blant annet Trude Basso, lege i spesialisering i ortopedisk kirurgi ved St. Olavs Hospital, og tillitsvalgt i Yngre legers forening.

– Dette er et kroneksempel på hvordan helsevesenet drives nå, og viser med all tydelighet at den politiske og administrerende ledelsen fjerner seg fra helsearbeiderne. Vi som drifter helsevesenet og faktisk vet hvor skoen trykker, blir ikke invitert inn til å diskutere framtidas helsevesen, sier Basso.
Overordnet debatt
Hun peker blant annet på ressursbruken på sykehusene som et område der både leger og sykepleiere kunne bidratt med mange innspill.

Disse er invitert

Bent Høie, helseminister (H) -Torgeir Micaelsen, stortingsrepresentant og helsepolitisk talsmann (Ap) - Lars Vorland, adm. direktør, Helse Nord RHF - Inger Cathrine Bryne, adm. direktør, Helse Stavanger HF - Grete Aasved, adm. direktør Aleris Helse AS - Lars Erik Flatø, adm. direktør, Lovisenberg Diakonale Sykehus - Erik Magnus Sæther, partner, Oslo Economics - Nils Kvernmo, adm. direktør, St. Olavs Hospital HF - Stein Kinserdal, adm. direktør, Sykehuset i Vestfold HF - Anne-Kari Bratten, adm. direktør, Spekter

– Vi vet at vi ikke har ubegrensede ressurser, samtidig som vi ser at den eldre delen av befolkningen øker. Vi trenger en overordnet og saklig politisk debatt om hva et offentlig helsevesen skal tilby, og at vi i fremtiden kanskje ikke har råd til alt. Men den debatten ønsker ikke politikerne å ta.

Basso tror både Spekter og de regionale helseforetakenes administrerende ledelse ønsker et så godt helsevesen som mulig, men understreker at da må de kunne snakke med arbeiderne og komme frem til gode løsninger i fellesskap.

– Når hverken Legeforeningen eller Sykepleierforbundet inviteres med i diskusjonen, så er det en fallitterklæring. Da ønsker ikke Spekter samarbeid, men steile fronter, sier hun.

Helsepolitiske perspektiver
Kommunikasjonssjef i Spekter, Ingvild Dahl Dørnes, sier at tanken bak seminaret er å få frem de helsepolitiske perspektivene.
– Den dagen skal vi legge frem en rapport fra Oslo Economics og diskutere den, samt ha en helsepolitisk duell med Bent Høie og Torgeir Micaelsen. I tillegg ønsker vi å høre virksomhetsledernes refleksjoner og perspektiver på de utfordringene de møter, så akkurat den dagen er ikke fagforeningene invitert til å holde innlegg, sier Dørnes.
Hun påpeker at de senere på våren skal ha en konferanse der blant annet LOs Hans-Christian Gabrielsen er invitert.
– Så det er ikke sånn at vi ikke inviterer fagforeningene. Jeg regner med at de også har konferanser der ikke arbeidsgiversiden er invitert, sier Dørnes.

Powered by Labrador CMS