Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

NY STUDIE: Studien fra Sverige viser at magesymptomer, smerte, skolefravær og bekymring for symptomer ble redusert hos de deltagende ungdommene.

NY STUDIE: Studien fra Sverige viser at magesymptomer, smerte, skolefravær og bekymring for symptomer ble redusert hos de deltagende ungdommene.

Bedre livskvalitet med kognitiv atferdsterapi

En svensk studie viser at ungdommer med irritabel tarm-syndrom får bedre livskvalitet ved bruk av kognitiv adferdsterapi på internett. Metoden blir også tatt i bruk i Norge. 

Annons:
– Vi vet for lite om hva som er de underliggende mekanismene bak symptomene ved irritabel tarm-syndrom, sier Birgitte Berentsen ved Nasjonal kompetansetjeneste for funksjonelle mage-tarmsykdommer ved Haukeland Universitetssjukehus.

En ny svensk behandlingsstudie av barn med irritabel tarm-syndrom (IBS), viser at de fikk færre symptomer og bedre livskvalitet med nettbaser kognitiv adferdsterapi.  

Studien, som er et samarbeid mellom Karolinska Institutet (KI) og Barneinternett-prosjektet ved Barn- och ungdomspsykiatrisk forskningscentrum i Stockholm, er presentert i American Journal of Gastroenterology.

Den viser at magesymptomer, smerte, skolefravær og bekymring for symptomer ble redusert hos de deltagende barna. Den randomiserte kontrollerte studien inkluderte 101 ungdommer mellom 13 og 17 år.

Adferdsterapien, basert på eksponeringsterapi for symptomer, har vist seg å være effektiv for voksne med IBS, og tilbys derfor også ved enheten for internettbasert psykiatri i Stockholm, men kun til voksne, skriver KI.

– Jeg håper vi kan bygge opp noe lignende for barn, sier forsker Brjann Ljotsson ved KI, som er ansvarlig for studien.  

Norsk modell
Erfaringer fra Sverige på området blir også tatt i bruk i Norge, forteller Birgitte Berentsen ved Nasjonal kompetansetjeneste for funksjonelle mage-tarmsykdommer ved Haukeland Universitetssjukehus.

– Vi har laget et internettbasert behandlingstilbud for pasienter der vi tar i bruk protokollen fra Sverige som pasienten arbeider med på egen hånd med veiledning fra helsepersonell. «Mage-tarmskolen» gir pasienten forståelse av egen sykdom, undervisning fra en manuellterapaut med ulike øvelser, i del tre tar vi i bruk protokollen fra Sverige, der pasienten blant annet tar i bruk prinsippene ved kognitiv adferdsterapi som for eksempel eksponeringsterapi. I tillegg har vi en siste del der pasienten får opplæring og kostveiledning i lav-FODMAP-dietten og har mulighet til å korrespondere med en klinisk ernæringsfysiolog, sier Berentsen, som også er prosjektleder for Mage-tarmskolen og koordinator for kompetansetjenesten.

Interessert i samarbeid 
Hun forteller at det finnes få behandlingsalternativer i Norge for pasienter med irritabel tarm-syndrom, og at målet med den elektroniske plattformen er at den skal kunne tilbys til alle pasienter i Norge via helsenorge.no. Foreløpig behandler de pasienter over 15 år.

– Vi vet for lite om hva som er de underliggende mekanismene bak symptomene ved irritabel tarm-syndrom. Symptombilde er ofte komplekst, og mange har hatt plagene så lenge de kan huske. I tillegg ser vi at langt flere kvinner enn menn er rammet, sier Berentsen, og forteller at hun skal over til Sverige i januar for å utvide tilbudet i Norge, og da med fokus på hypnose, noe de har hatt gode erfaringer med i Sverige.

– Vi er svært interessert i å samarbeide med allmennleger, pediatere, psykosomatikere og psykologer for å bygge opp et miljø som kan ivareta denne pasientgruppen. Derfor skal vi blant annet arrangere et møte 15. mars i Oslo, der fagfolk fra de ulike retningene er invitert til å komme, avslutter hun.

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   4 + 4 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
NB! Vi har problemer med kommentarfeltet vårt. Opplever du at kommentaren din har forsvunnet, er det ikke fordi vi har slettet den, men en feil med indeksen på nettsiden. Vi jobber med å reparere løsningen så fort som mulig. OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


Nyheter fra startsiden

HELSEKLAGE STREVER FORTSATT MED LANG SAKSBEHANDLINGSTID

Klagesaker må vente i opptil 2,5 år på behandling

HALVPARTEN AV LIS-LEGENE VED OUS RISIKERER Å STÅ UTEN JOBB

Høie om LIS-krisen: – OUS har ansvaret7

RIKSREVISJONENS KONTROLL MED STATLIGE SELSKAPER

– For dårlig samhandling bidrar til unødige reinnleggelser10

RIKSREVISJONENS KONTROLL MED STATLIGE SELSKAPER

Bare 1 av 6 helsepersonell oppgir bierverv2

HALVPARTEN AV LIS-LEGENE VED OUS RISIKERER Å STÅ UTEN JOBB

Ap-politiker: – Bent Høie må på banen9

550 LIS-LEGER VED OUS KAN STÅ UTEN JOBB

– OUS må selv rydde opp3

LEGER I SPESIALISERING VED OSLO UNIVERSITETSSYKEHUS:

– Halvparten av LIS-legene risikerer å miste jobben8

550 LIS-LEGER KAN STÅ UTEN JOBB

OUS: – Vi skviser ikke ut leger1

SYKEHUSPARTNER SKJULTE 333 MILLIONER

Har fortsatt tillit til Sykehuspartners direktør13

3200 kvinnelige leger og medisinstudenter bak opprop

Slår alarm om seksuell trakassering i norsk helsevesen8

IKT-SKANDALEN I HELSE SØR-ØST

Sykehuspartner skjulte 333 millioner3

SYKEHUSPARTNER SKJULTE 333 MILL.

– Helt utilgivelig9

Klar for finalen i sangkonkurransen

Medisinstudent kan vinne The Voice

Kommende DM Arena-møter

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!