Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

GRAVIDITET: Endringer i hjernestrukturen er en del av en modningsprosess i å tilpasse seg foreldreskapet, ifølge spanske forskere.

GRAVIDITET: Endringer i hjernestrukturen er en del av en modningsprosess i å tilpasse seg foreldreskapet, ifølge spanske forskere. Foto: ThinkStock

Ny studie: Graviditet endrer hjernen

Graviditet fører til langvarige endringer i hjernestrukturen, ifølge en studie publisert i Nature Neuroscience.

Annons:

Under en graviditet endres kvinnens kropp på mange måter, men fortsatt vet man lite om hvordan en graviditet påvirker hjernen. Dette ønskte spanske forskere å undersøke nærmere.

De inkluderte 25 spanske kvinner i 30-årene som ikke hadde vært gravide, men som ønsket å bli det. Hjernen deres ble scannet med magnetresonanstomografi (MRI) både før de ble gravide og noen måneder etter at de hadde født. En kontrollgruppe på 20 kvinner som ikke har født, inngår også i studien, i tillegg til en gruppe førstegangsfedre og ikke-fedre.

Langvarige endringer
Resultatene av den små studien viser at graviditeten gjør vesentlige endringer i hjernens struktur. Forskerne fant blant annet at de gravide kvinnene hadde fått redusert mengden grå substans i den fremre delen av hjernen. Grå substans består hovedsakelig av nerveceller.

En oppfølgingskontroll viste at reduksjonen i grå substans var til stede også to etter graviditeten. Forskerne fant ikke forskjell mellom kvinner som var blitt gravide på vanlig vis sammenlignet med de som var blitt gravide etter fertilitetsbehandling.

Modningsprosess
Forskerne observerte ikke endringer i hukommelsen eller andre kognitive funksjoner etter svangerskapet. Tapet av grå substans i hjernen har således ikke negative konsekvenser for kognitiv funksjon, ifølge forskerne.

Forskernes teori er at mødrene gjennomgår en modningsprosess som forbereder dem på foreldreskapet. En spekulasjon er at svake nerveceller renses bort i visse regioner for å skape rom for mer effektive og spesialiserte nervecellenettverk. Dette kan for eksempel være viktig for mor for å bli flinkere til å lese barnets behov, ifølge forskerne.

– Funnene peker på en tilpasningsprosess knyttet til fordelene av å bedre forstå den nyfødtes behov, for eksempel å identifisere barnets følelser, sier hovedforfatter Oscar Villarroya i en uttalelse til Medical Daily.

Relaterte saker

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   5 + 5 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


Nyheter fra startsiden

HELSE SØR-ØST FORKASTER OMSTRIDT IKT-LØSNING

Utredning slakter radiologi-løsningen1

STRID OM VARSLING OG REPRESALIER

Forsker tapte mot OUS i to rettsinstanser

EUROPEISKE LEGEMIDDELMYNDIGHETER

Gransker feildoseringer av metotreksat