Tror Høie beholder RHF-ene

Tidligere helseminister Ansgar Gabrielsen (H) har endret mening om de regionale helseforetakene og råder helseministeren til å gjøre det samme. – Jeg tror Høie leter etter en måte å droppe hele prosjektet, sier Bjarne Håkon Hanssen (Ap).

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Høyre og Frp varslet i sin regjeringsplattform at de skulle legge ned de regionale helseforetakene (RHF-ene). Et ekspertutvalg, ledet av Stener Kvinnsland, ble nedsatt for å utrede alternative modeller. Men i innstillingen fra Kvinnsland-utvalget, som nylig ble lagt frem, går flertallet tvert imot inn for å beholde RHF-ene.

Nå kommer to tidligere helseminister fra Høyre og Arbeiderpartiet på banen med råd til den sittende helseministeren. Begge er en del av maktjuryen som har fått i oppgave av Dagens Medisin å kåre Helse-Norges 100 mektigste. Maktbasen til de regionale helseforetakene ble et sentralt tema i maktjuryens diskusjoner.

Både Hanssen og Gabrielsen mener RHF-ene har styrket sin maktposisjon i en tid hvor de har hatt «dødsdommen» hengende over seg.

Endret standpunkt
– Jeg har selv vært en forkjemper for ikke å ha de regionale helseforetakene, og hadde du spurt meg for åtte år siden ville jeg fortsatt hatt det standpunktet. Men det har vært en reise for meg også, og standpunktet har svekket seg med de endringene og naturlige tilpasningene som er gjort. Det er et annet system nå enn da det ble innført for 15 år siden. I dag gir systemet helseministeren den nødvendige fleksibilitet og kraft til å styre, mener Høyremannen.

Han mener RHF-ene har «bestått prøven», blant annet gjennom opprettelsen av nasjonale foretak for bygg, IKT og innkjøp.

– Hva er ditt råd til Bent Høie i saken om RHF-ene?

– Med de utfordringer vi har i norsk helsevesen totalt sett, ville jeg konsentrert meg om andre ting. Å gjøre dramatiske endringer på dette området nå, fremstår ikke som det mest presserende innenfor norsk helse, sier Ansgar Gabrielsen, som nå driver egen konsulentvirksomhet.

– Høie ser etter utvei
Bjarne Håkon Hanssen, tidligere helseminister for Ap, tror Bent Høie har innsett at dagens styringsmodell er god, og at han derfor ikke kommer til å gjøre alvor av å fjerne RHF-ene.

– Jeg tror Høie leter etter en måte å droppe hele prosjektet og slippe å forholde seg til dette valgløftet, sier Hanssen, som nå er medeier i rådgivningsfirmaet Kruse Larsen.  

Mange av de svakhetene jeg var opptatt av ved de regionale helseforetakene, var ikke en svakhet ved modellen, men i bruken av den Bent Høie, helseminister

– Ethvert system for styring av helsevesenet har sine styrker og svakheter, man vil aldri finne det ideelle system. RHF-systemet funker, og av alle system vi har hatt er dette det beste.  Det produseres mer helse, ventelistene går ned og pasientene er tålelig fornøyd. Økonomien er under kontroll og det nærmer seg «never change a winning team». I tillegg har flertallet i Kvinnsland-utvalget gått inn for å beholde RHF-ene, selv om dette ikke var en del av mandatet. Jeg tror Høie vil bruke dette som en mulig utvei for å slippe å ta stilling i denne perioden og la det gli over i neste, sier Hanssen.

– Svakheter ved ledelsen
– Det var mye frustrasjon i forrige periode, men det er mindre nå, sier helseminister Bent Høie når vi spør han om hans syns på RHF-ene i dag.

– Mange av de svakhetene jeg var opptatt av ved de regionale helseforetakene, var ikke en svakhet ved modellen, men i bruken av den. Det var en manglende vilje til politisk styring. Ingen modeller er så god at den kan oppveie dårlig ledelse, sier Høie.

Han retter dermed hard skyts mot de tidligere helseministrene fra Arbeiderpartiet, senest Jonas Gahr Støre og Anne-Grete Strøm-Erichsen.

– De brukte styringsmodellen for selv å ikke ta standpunkt. Da undergraver man modellen, sier Høie.

Han viser til at det er gjort en rekke positive endringer i RHF-modellen, som mer profesjonelle styrer og opprettelsen av de tre nasjonale foretakene for bygg, IKT og innkjøp.

– Betyr det du sier nå at du egentlig er ganske fornøyd med modellen?

– Nei, regjeringsplattformen er mitt oppdrag. Nå pågår det en høring som vil gi oss svar på de ulike alternativene, sier Høie.

– Forsøk på hvitvasking
– Dette kan ikke forstås på andre måter enn at Høie har behov for å forklare hvorfor han ikke skal gjennomføre det han lovte velgerne, blant annet å legge ned RHF-ene, sier Torgeir Micaelsen, helsepolitisk talsmann i Arbeiderpartiet om Høies kritikk.

– Jeg er glad hvis han og regjeringen, etter å ha satt seg bedre inn i saken, ønsker å bygge videre på styringsmodellen i sykehusene, og dermed har kommet Ap i møte. Men det er leit at man ikke bare innrømmer at man tok feil, i stedet for å komme med hvitvaskingsforsøk hvor man skylder på alle andre. Man må selv ta ansvar og ikke skylde på hva som skjedde for mange år siden, sier Micaelsen.

Mener RHF-ene har betydelig makt
I maktkåringen til Dagens Medisin kommer Cathrine Lofthus, som er direktør i Helse Sør-Øst RHF på 8. plass. Administrerende direktør Herlof Nilssen i Helst Vest RHF og Lars Vorland i Helse Nord RHF kommer på delt 17. plass, mens Stig Slørdahl i Helse Midt RHF plasserer seg på 38. plass. Maktlisten er summen av poeng som de fem jurymedlemmene har delt ut hver for seg. Bjarne Håkon Hanssen mener makten til RHF-ene i realiteten er større enn det som kommer frem i denne maktkåringen.

– Jeg mener alle RHF-direktørene er blant de ti mektigste i Helse-Norge. I praksis skjer den operative utøvelsen av helsemakt gjennom helseregionene, og de fire RHF-direktørene har fingrene langt nede i puddingen i sykehusene. I tillegg sitter de sammen i det nye Beslutningsforum og fatter viktige beslutninger om prioriteringer i helsevesenet, argumenterer Hanssen.

Powered by Labrador CMS