Maktjuryen splittet om legemakt

Legene taper makt, ifølge tidligere helseminister Bjarne Håkon Hanssen. OUS-lege Wasim Zahid er helt uenig.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

– Sykehuskonflikten sier mye om maktutviklingen i Helse-Norge. Vi ser at det gamle legesystemet mister makt, mens sykehusreformen er i ferd med å virke og styringssystemene kommer på plass. Jeg tror Legeforeningen gamblet på at Spekter og RHF-direktørene ikke orket å stå i det, men det gjorde de. Det viser at departementet og RHF-strukturen er mye mer maktfulle enn tidligere, sier Bjarne Håkon Hanssen, tidligere helseminister for Arbeiderpartiet og jurymedlem i DMs kåring av Helse-Norges mektigste.

Se hele listen over de 100 mektigste

– Et helt annet syn på makt
Juryen som har arbeidet fram listen over de 100 mektigste er delt i synet på legestandens rolle i makthierarkiet.

Eneste lege i juryen, Wasim Zahid, lege ved Oslo universitetssykehus, er uenig med eks-politikerne i at legene mister mye makt til fordel for direktørene i de regionale helseforetakene. Samtidig innrømmer han at han ikke vet hvem mange av RHF-direktørene er.

– Jeg har vist listen frem til mange av mine kolleger, som heller ikke kjenner halvparten av navnene på listen. Det sier noe om avstanden mellom oss på gulvet og de lenger oppe, påpeker Zahid.

– Jeg har et helt annet perspektiv på makt i helsesektoren enn flere andre i juryen. Jeg står i frontlinjen av denne supertankeren og er møtepunktet mellom helsevesenet og pasienter. Jeg løper rundt i korridoren og trøster, prater og forklarer hvorfor vi ikke kan tilby behandling. For meg er maktutøvelse den som kan påvirke og hjelpe meg til å gjøre jobben bedre ved å sørge for at vi ikke har det kjempetravelt så vi slipper å hive ut pasientene for tidlig, og at jeg kan ta meg den tiden jeg trenger for å ha en samtale på en respektfull måte. Hvem er det egentlig som påvirker det? spør Wasim Zahid. 

Les også: Derfor er disse mektigst i Helse-Norge

– Legen er opptatt av legen
– Vi vil aldri komme dit at helsearbeidere ikke har faglig makt. Om en person, uansett hvor mektig, blir lagt inn på sykehuset og trenger legevurdering, så er det ikke noe budsjett i verden som kan påvirke hvilken hjertestent pasienten skal ha. Den beslutningen tar jeg ut fra hva som er faglig riktig. Maktforholdene vil nok forandre seg noe, men helsearbeiderne vil alltid ha den utøvende makten, sier Zahid, også kjent som «Twitter-legen».

– Jeg lar meg ikke lure til å tro at legen kun er opptatt av pasienten, legen er også opptatt av legens egne lønns- og arbeidsvilkår. Legene har også greid å få gjennomslag for en organisering av helsevesenet som ikke er gunstig for pasienten. Derfor er dette en maktkamp som nå tas sterkere enn noen gang. Her er Legeforeningen på vikende front til fordel for pasienten, sier Hanssen. 

Les også: Bent Høie er mektigst i Helse-Norge

Powered by Labrador CMS