Oppretter fond for fastleger i spesialisering

I løpet av ett år har fire fastleger i Harstad sagt opp. Nå tar kommunen grep og oppretter et eget utdanningsfond for fastleger som spesialiserer seg i allmennmedisin. 

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

I løpet av det siste året har fire fastleger sagt opp sine faste stillinger i Harstad, og kommunen har bare klart å besette én av stillingene.
Det har ført til at kommunen med kommuneoverlegen i spissen, har besluttet å opprette et eget utdanningsfond for fastleger i spesialistutdanning, som skal kompensere for tap av inntekt og kursavgift når legene tar spesialiseringen i allmennmedisin.

– Vi vurderte først å gi et rekrutteringstilskudd til nye fastleger, men fant ut at det tilskuddet egentlig ville gå til de legene som selger lista si. Det bidrar bare til å opprettholde en kunstig høy listepris, og gjør ikke den økonomiske situasjonen for unge fastleger i spesialisering bedre, sier assisterende kommuneoverlege i Harstad, Jonas Holte.

Dårligere økonomiske forutsetninger
Løsningen ble derfor at kommunestyret vedtok å etablere et utdanningsfond. Hver fastlege som kjøper en fastlegehjemmel, og som spesialiserer seg i allmennmedisin har mulighet til å søke opptil 200.000 kroner fra fondet over en fem- til seksårsperiode. Jonas Holte påpeker at de økonomiske forutsetningene for fastleger har blitt dårligere.
– Det er enorme forskjeller i de personlige investeringene for fastleger i forhold til leger på sykehus. En nyetablert fastlege må kjøpe en liste til for eksempel 800.000 kroner, og i tillegg må man betale for spesialistutdanningen samtidig som man taper store summer på å være borte fra praksis. Dette er utgifter som leger på sykehus får dekket, sier han.

Et varsko
Det er et ønske fra helseminister Bent Høie at leger i den kommunale helse- og omsorgstjenesten skal være spesialister i allmennmedisin. Forslaget er sendt ut på høring, og ligger nå til vurdering. Holte mener det må en endring til i den økonomiske ordningen for fastleger.

– Det er et varsko at mellomstore byer som Harstad opplever at den nye generasjonen fastleger ikke syns er attraktivt å bli fastlege her. Vi håper jo at det vil komme endringer fra sentralt hold, og da vil i så fall utdanningsfondet falle bort, sier han.

Powered by Labrador CMS