Legeforeningen: – Urealistiske effektiviseringskrav ved OUS

Legeforeningen er svært bekymret for om budsjettforslaget for 2017 er gjennomførbart slik det er tenkt fra ledelsen ved Oslo universitetssykehus.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

– Effektiviseringskravet og det tilhørende økonomiske resultatkravet synes urealistisk, heter det fra Legeforeningen om Oslo universitetssykehus' (OUS) effektiviseringskrav:

– Mangler konkrete tiltak
Driftsbudsjettet ved OUS innebærer en effektivisering av driften fra om lag tre prosent i 2016 til om lag fire prosent i 2017.

Dette skyldes blant annet etterslep fra inneværende budsjettår. Det er  styremøte ved OUS denne uken der saken skal behandles. Nå advarer Legeforeningen, ved styrerepresentant og foretakstillitsvalgt Asmund Bredeli, om konsekvensene.
– Må nedbemanne med 200 ansatte
De mener forslaget til budsjett mangler konkrete tiltak og planer for å nå målet.

– Erfaringen de siste årene viser at sykehuset klarer å gjennomføre knapt to tredeler av av planlagte innsparingstiltak. Budsjettfremlegget forutsetter i praksis en nedbemanning på om lag 200 årsverk på grunn av nedtrekk i innleid arbeidskraft, overtid og ekstrahjelp. Det foreligger ingen konkrete planer for hvordan denne arbeidskraften skal erstattes, heter det i Legeforeningens drøftingsprotokoll for neste års budsjett, signert Bredeli.

Frykter redusert behandlingskvalitet
– Aktiviteten og aktivitetsveksten må dermed håndteres av færre ansatte. Legeforeningen er bekymret for at nedbemanningen i driften vil medføre redusert tilbud for pasientene med fare for redusert kvalitet i pasientbehandlingen og økt arbeidsbelastning med arbeidsmiljømessige negative konsekvenser, heter det fra Legeforeningen.

OUS-direktøren: – Betydelig risiko knyttet til resultatkravet
OUS-ledelsen melder at de ikke kommentere styresaker. Men i redegjørelsen for styret, i forkant av styremøtet torsdag, konstaterer administrerende direktør Bjørn Erikstein at de økonomiske forutsetningene for drift av OUS i 2017 «er noe svekket etter behandling av økonomisk langtidsplan 2017-2020.»
–  Inntektene vil øke mer enn forventet, men foretaket har gjennom 2016 ikke klart å redusere kostnadene som forutsatt i budsjettet for 2016. Gjennomføring av driften i 2017 med samme økonomiske resultatmål som forutsatt i økonomisk langtidsplan er derfor mer krevende enn tidligere lagt til grunn. Administrerende direktør vil understreke at det er en betydelig risiko knyttet til resultatkravet i driftsbudsjettet, skriver Erikstein.

Legeforeningen peker på at investeringsbudsjettet er styrket.

– Imidlertid er deler av de foreslåtte investeringene avhengig av effektivisering og resultatkrav gitt i driftsbudsjettet. Dermed blir det stor risiko for at viktige og nødvendige investeringer må utsettes, skriver de.

 «Overflatiske presentasjoner»
Legeforeningen skriver også at de har fått meldinger fra enkelte klinikker om «overflatiske presentasjoner og medvirkningsprosesser».

– Dette er uheldig da involvering, informasjon og diskusjon med de tillitsvalgte vil kunne bidra til at de ansatte får større eierskap til beslutning og gjennomføring av de foreslåtte endringene i budsjettet, skriver de.

Men i styrepapirene pekes det også på dårlig oppmøte fra tillitsvalgte, og på en utfordrende dialog i budsjettprosessen ved enkelte av klinikkene, som følge av streiken.

Powered by Labrador CMS