– Isolert sett er tiltaket ikke noe som fremmer samhandling

Petter Brelin i Norsk selskap for allmennmedisin  frykter at når fysioterapeutene kan ta folk «rett inn fra gaten», kan det gå utover de brukerne som trenger det mest. – Det trenger ikke Brelin bekymre seg for, sier forbundslederen i Norsk Fysioterapeutforbund.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

I NFF er vi ikke i tvil om at direkte tilgang faktisk vil bety økt samarbeid med leger og annet helsepersonell. Fred Hatlebrekke, forbundsleder i Norsk Fysioterapeutforbund

I stortingsmeldingen om fremtidens primærhelsetjenesten var ett av mange tiltak å fjerne kravet om at bare leger kan henvise pasienter til fysioterapi.

Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) har nå sendt på høring forslaget om å oppheve kravet om henvisning fra lege, manuellterapeut eller kiropraktor for å få rett til stønad til for dekning av utgifter til undersøkelse og behandling hos fysioterapeut.

I forslaget skriver HOD at fastlegene vil «kunne spare verdifull tid til andre oppgaver og oppfølging av pasienter».

Les også: Sparer 355 millioner på å fjerne diagnoselisten ved fysioterapi

Departementet viser til at fysioterapeutene i dag har et selvstendig ansvar for oppfølging og behandling av egne pasienter, og for mange pasienter medfører dagens ordning et legebesøk som ikke gir merverdi for oppfølging eller behandling.

HOD begrunner fjerning av kravet om legehenvisning med at konsultasjon hos lege innebærer ekstra kostnad for både pasienten og folketrygden i form av egen¬andeler og refusjoner – samt at det tar det lengre tid før oppstart av behandling hos fysioterapeut.

Samarbeid
I dag er det som regel fastlegene som henviser til fysioterapi.

– Fastlegene er tildelt en koordinering og samhandlende rolle. Vi opplever at denne rollen blir vanskeligere fordi det blir stadig mer fragmenterte tjenester. Vi samarbeider ganske godt med spesialisthelsetjenesten, men mye dårligere med de andre kommunale tjenestene slik som fysioterapi, sier leder av Norsk forening for allmennmedisin, Petter Brelin til Dagens Medisin.

– Hva kan dere gjøre for å bedre samarbeidet internt i kommunene?

– Vi har et prosjekt med Norsk Fysioterapeutforbund, NFF, hvor vi forsøker å få til et bedre samarbeid. Når henvisningene fra fastlegene forsvinner, så forsvinner den siste samhandlings-aksen mellom fysioterapeutene og fastlegene. Da må vi prøve å gjøre så godt vi kan for å reparere skaden. Vi håper at vi sammen med NFF kan etablere andre måter å samarbeide med fysioterapeutene på, svarer Brelin.

Prioritering
Han mener prioriteringsarbeidet blir vanskeligere og frykter det vil gå utover enkelte pasienter eller pasientgrupper.

– Isolert sett er tiltaket ikke noe som fremmer samhandling og vil gjøre vår koordinerende rolle som fastleger vanskeligere. Vi frykter at når vi ikke skal prioritere hvem vi sender til fysioterapi – og at fysioterapeutene skal kunne ta folk «rett inn fra gaten», kan det gå utover de brukerne som trenger det mest. Dette gjelder for eksempel hjerneslagpasienter som må ha rask og intensiv opptrening. Disse er viktigere å behandle enn middelaldrende menn med vondt i kneet, som meg selv, understreker Brelin.

– Vi vil jo fortsatt kunne sende henvisninger hvor vi anmoder om behandling for dem vi mener trenger det mest. Men muligheten for å delta i prioriteringen blir enda dårligere enn i dag når prioritering av pasientene skal foregå hos den enkelte fysioterapeuten, mener Brelin.

Står i dette daglig
Forbundsleder Fred Hatlebrekke i Norsk Fysioterapeutforbund mener Brelin ikke har noen grunn til bekymring.

– En fysioterapeut vil selvsagt prioritere en pasient som kommer rett fra sykehuset etter et hjerneslag, framfor en middelaldrende mann med knesmerter. Det trenger ikke Brelin bekymre seg for, for dette er prioriteringsproblematikk fysioterapeutene står i til daglig, sier Hatlebrekke og legger til:

– Jeg er derimot helt enig med Brelin i at samarbeidet mellom fastleger og fysioterapeuter i primærhelsetjenesten bør bli bedre. Derfor har vi også igangsatt et samarbeidsprosjekt med Legeforeningen.

Hatlebrekke forteller at formålet med samarbeidsprosjektet er å utvikle gode modeller med en helhetlig og forutsigbar tilnærming fra begge behandlere, bedre utnyttelse av eksisterende ressurser i primærhelsetjenesten, mindre unødvendig bruk av spesialisthelsetjenesten, riktigere sykmeldingspraksis som fremmer hensiktsmessig aktivitet og bedre samarbeid med andre kommunale tjenester.

Vil bety økt legesamarbeid
– I NFF er vi ikke i tvil om at direkte tilgang faktisk vil bety økt samarbeid med leger og annet helsepersonell, ikke mindre, sier Hatlebrekke.

Han påpeker at erfaringene med direkte tilgang til fysioterapeut fra andre land er positive.

– Erfaringene er kortere ventetid, kortere sykefravær, kortere smerteperioder, færre behandlinger, færre henvisninger til spesialist og billeddiagnostikk, mindre bruk av medikamenter, frigjøring av legenes tid og ikke minst fornøyde pasienter, sier forbundslederen.

Kvalitetskrav
HOD arbeider også med en forskrift som skal regulere avtalefysioterapeutenes virksomhet, herunder kvalitets- og funksjonskrav. De to tiltakene skal implementeres samtidig.

Fristen for å komme med høringsuttalelse er 3. februar 2017.

Powered by Labrador CMS