Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

FORSKNING: Artikkelforfatterne av en metaanalyse konkluderer med at det trengs mer forskning om hva som er gode tiltak for å forebygge eller behandle utbrenthet hos leger. Illustrasjonsfoto: Thinkstock

FORSKNING: Artikkelforfatterne av en metaanalyse konkluderer med at det trengs mer forskning om hva som er gode tiltak for å forebygge eller behandle utbrenthet hos leger. Illustrasjonsfoto: Thinkstock

God effekt av tiltak for utbrente leger

En systematisk kunnskapsoppsummering viser at det er flere veier til målet for leger som står i fare for eller som er blitt utbrent.

Annons:

Forskere har gjennomgått 2617 artikler om behandling av utbrenthet hos leger. I alt 15 randomiserte studier og 37 kohortstudier, som til sammen inkluderte over 3600 leger, oppfylte kriteriene for å inngå i kunnskapsoppsummeringen.

Her konkluderes med at både behandlingsstrategier som er rettet mot enkeltindivider og mer jobborienterte og organisasjonsmessige tiltak kan forebygge og redusere utbrenthet hos leger.

Flere ulike intervensjoner er undersøkt i studiene i metaanalysen, og artikkelforfatterne viser til at det trengs mer forskning for å kunne si hvilke tiltak som er mest effektive.

Studien er nylig publisert i The Lancet.

 

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   2 + 6 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


 • Jeg hater Norge og Legejobben 07.12.2016 09.41.53

  Det beste tiltaket som kunne ha kurert utbrentheten min, hadde vært å få føle at jeg er herre over min egen skjebne. En elektriker kan gi fingern og en halv liter spylevæske i trynet på en syklist tidlig på morran, uten noen konsekvenser, firmaet hans får like mange kunder allikevel. Som lege, så mister jeg retten til å praktisere om jeg drar den litt for langt som standup-komiker på et julebord. Eller enda verre. Jeg mister jobben, om en sykepleier får vite, at jeg har dratt den litt for langt som standup-komiker, i kjelleren hos en kompis på nyttårsaften. Og det er alltid de mest intolerante som legger lista for hva som er "for langt." Jeg ønsker ikke å gjøre en god jobb for folk lenger. Jeg har vært eksponert ovenfor for mange dårlige ledere. Jeg har ikke fått vikariatsforlengelse av årsaker som har vært latterlige. Jeg har gått rundt og vært redd og fullstendig prisgitt omgivelsene i turnus. Alle i Norge syns dette er ok, ubegrenset tillit til status quo. Nok er nok.

 • Feil 30.11.2016 09.14.30

  Ja, det enkleste i forskningen er noen ganger det beste.... Selv om det kan være vanskelig å teste.... For de som ønsker å være mer avanserte enn de fleste... http://gemini.no/2016/11/funnet-kur-sosiale-angstlidelser/ ......

Nyheter fra startsiden

STYREVERV I STRID MED ETISKE REGLER

Ber statsråden rydde opp7

GENÈVE: WHO - Helseforsamlingen 2018

Norge med internasjonalt helse-initiativ

GENÈVE: WHO - Helseforsamlingen 2018

Ambisøse mål for verdenshelsen fra WHO

GENÈVE: WHO - Helseforsamlingen 2018

Antibiotikaresistens krever global satsing nå

TRØNDEROPPRØRETS FASTLEGEUNDERSØKELSE

Fastleger frykter å gjøre feil2

Kommende DM Arena-møter

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!

Annonse: