Ute av dansen i kampen om IT-kontrakt verdt 2,7 milliarder

Helsemyndighetene forhandler videre med fem utenlandske IT-selskaper for å skaffe leverandør til Helsekontrakten. DIPS-direktøren er svært skuffet.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Prosessen med å lyse ut anbud til Helseplattformen – som skal samle helseinfomasjon i én felles journal for sykehus og kommuner har pågått i årevis i Helse Midt-Norge.
Utenlandske selskaper med videre
Anbudet har en ramme på 2,7 milliarder kroner, og ble utlyst i august.

11 selskaper – deriblant norske DIPS ASA – søkte om såkalt prekvalifisering.

Men DIPS fikk ikke være med videre. Det gjenstår nå fem selskaper, fire amerikansk-eide og ett finsk-eid, som skal konkurrere om gigantkontrakten:

  •  EPIC Systems Corporation (USA)
  •  Cerner Norge AS (USA)
  • Intersystems Corporation (USA)
  • CSC Scandihealth (Danmark/USA)
  • Tieto (Finland)

 DIPS ASA omsatte for 336 millioner kroner i fjor.
Skuffet og forbløffet
Direktør i DIPS, Tor Arne Viksjø, er både skuffet og forbløffet. Som norsk mangeårig aktør er han særlig forbauset over at selskapets kjennskap til norsk helsevesen ikke er hensyntatt, etter hans mening:

– Det er ikke gitt noe vekt til kunnskap om norsk regelverk, norsk helsevesen og løsninger. Det er overraskende i seg selv, sier Viksjø.
– Jeg ser at de har ønsket seg én stor leverandør som leverer alle systemer i regionen. Denne filosofien er ikke riktig, etter vår oppfatning.

– Vi tror dette er mulig å få til gjennom samarbeid mellom leverandørene basert på åpne internasjonale standarder. Dette vil gi vel så gode løsninger men med lavere kostnader og risiko, mener vi.

DIPS vender nå, ifølge Viksjø, nesen mot utlandet, blant annet Sverige.

– Vi har etablert kontor i Stockholm, ansatt VD der, og deltar i flere anbud der fremover.

– Helt uforståelig
Bransjeorganisasjonen IKT-Norge, reagerer med undring på at DIPS, «som dekker 85 prosent av norske sykehus og har en kontrakt med Oslo kommune ikke regnes som robust nok til oppgaven.»

– IKT-Norge mener dette er helt uforståelig, og til dels uansvarlig, konstaterer de.

Helseplattformen

  • Helseplattformen skal anskaffe og innføre ny, felles pasientjournal (PAS/EPJ) for hele helsetjenesten i Midt-Norge. Helse Midt-Norge samarbeider med alle kommuner i regionen om en felles løsning som setter pasienten i sentrum på alle nivå i helsetjenesten.
  • Programmet legger vekt på samhandling mellom helseforetak, kommunehelsetjeneste og fastleger, samt andre offentlige og private aktører i de tre fylkene.
  • Helseministeren har gitt Helse Midt-Norge RHF gjennom Helseplattformen i oppdrag å være et regionalt utprøvingsprogram for det anbefalte nasjonale målbilde i «Én innbygger – én journal» og et mulig startpunkt for en felles nasjonal løsning for kommunal helse- og omsorgstjeneste.
Powered by Labrador CMS