NPE vurderer avslagssaker på nytt

Voksne kan, i likhet med barn, utvikle narkolepsi opptil to år etter å ha fått svineinfluensavaksinen Pandemrix.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Norsk pasientskadeerstatning (NPE) har mottatt 686 saker som gjelder svineinfluensavaksinen. Av disse har 115 fått medhold og 492 har fått avslag.

Tidligere har NPE  lagt til grunn for erstatning at voksne som utvikler narkolepsi etter å ha blitt vaksinert mot svineinfluensa med vaksinen Pandenmrix, får symptomer innen åtte måneder.

Les også: Syke innen to år etter vaksinering

Ifølge NPE viser nå ny kunnskap at voksne kan utvikle narkolepsi så sent som inntil to år etter å ha vaksinering med Pandemrix.

– Vi endrer derfor nå praksisen vår, og går på nytt gjennom alle sakene der voksne har fått avslag fordi symptomene på narkolepsi har oppstått etter åtte måneder, uttaler avdelingsdirektør Gorm Are Grammeltvedt i NPE i en pressemelding.

Et fåtall personer
NPE opplyser til Dagens Medisin at det dreier seg om få saker, cirka 8-10 i alt, og de personene dette gjelder vil bli kontaktet av NPE.

Endringen får ingen konsekvenser for saker som gjelder narkolepsi hos barn. I disse sakene har det i lang tid lagt til grunn at symptomene kan starte inntil to år etter at vaksinen er tatt.

NPE har så langt utbetalt 234 millioner kroner i erstatning.Fortsatt er 57 saker under arbeid, og 22 saker er henlagt eller avvist.

Powered by Labrador CMS