VIL ENDRE SYSTEMET: Kjersti Toppe mener det bør vurderes å flytte Beslutningsforum ut av helseforetakene og inn under forvaltningen. Arkivfoto: Vidar Sandnes Foto:

Sp vil endre Beslutningsforum

Kjersti Toppe (Sp) vil ha RHF-direktørene ut av Beslutningsforum og overlate ansvaret til departementet. Hun mener dagens system gir skjulte prioriteringer.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Når Beslutningsforum gjør vedtak om å ta i bruk, nye legemidler, kan det ha store økonomiske konsekvenser for sykehusene. Dette gjelder særlig når beslutninger kommer midt i budsjettåret, slik at sykehusene ikke har hatt mulighet til å planlegge.

– Når vedtak i Beslutningsforum ikke er i samsvar med økonomiske bevilgninger til helseforetakene fører det til skjulte kutt og nedprioriteringer av andre pasientgrupper på sykehus, fordi budsjettet uansett må gå i hop, sier Kjersti Toppe (Sp), første nestleder i Helse- og omsorgskomiteen.

– Politisk ansvar
Da Helse- og omsorgskomiteen nylig behandlet Prioriteringsmeldingen som regjeringen la frem i sommer, fremmet Toppe forslag om at stortinget skulle be regjeringen om å utrede å flytte Beslutningsforum ut av helseforetakene og inn under forvaltningen. Forslaget ble nedstemt av de andre partiene.

– De som gjør prioriteringen må også stå økonomisk til ansvar. Det som skjer nå er at Beslutningsforum sier ja, mens departementet ikke bevilger en eneste krone. Da skjer det skjulte prioriteringer som ikke kommer frem, argumenterer Toppe.

Sp har støtte fra Krf og Venstre i at det er et politisk ansvar å sørge for at helseforetaksressurser er i tråd med prioriteringsvedtak som er gjort.  

– Tatt for mye Møllers tran
Oppgavene og ansvaret for prioriteringsbeslutninger som i dag ligger til Beslutningsforum er av en slik størrelse at de naturlig hører inn under den offentlige forvaltningen og departementet sitt ansvarsområde, mener Sp-representanten. Toppe ser for seg at et eget forum organisert rett under departementet bør ta disse avgjørelsene, ikke de fire RHF-direktørene, slik det er i dag.

I 2013 grep daværende helseminister Jonas Gahr Støre inn og overprøvde Helsedirektoratet i at ipilipumab skulle tas i bruk mot føflekkkreft.

– Beslutningsforum kom som en reaksjon på at systemet ikke fungerte, ønsker du deg tilbake dit?

– Nei, men regjeringen har gått for langt i å holde beslutningsforum adskilt fra departementet. De tok for mye Møllers tran når de løftet det helt ut av forvaltningen. Når Beslutningsforum nå får større ansvar må vi være helt sikre på at systemet er godt nok. Det er det ikke i dag, når departementet skyver ansvaret fra seg. Det er håpløst, mener Toppe.

Heller ikke Arbeiderpartiet er fornøyd med helseminister Bent Høies svar om at det utelukkende er sykehusenes ansvar å «finne» penger når nye legemidler innføres, uten ekstra midler. Ap ber derfor regjeringen komme tilbake til Stortinget med en «grundig drøfting» og forslag til hvordan sykehusene i større grad kan kompenseres.

Powered by Labrador CMS