Skjermdump fra helsenorge.no. Foto:

Gir pasienten mer innflytelse ved behandlingsvalg

Nå kan pasienter med prostatakreft enkelt orientere seg om hvilke behandlingsalternativer de har. 

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Det skal bli enklere for pasienter med lavrisiko prostatakreft å orientere seg om behandlingsalternativer. Nå kan pasienten selv gå inn på helsenorge.no og lese om de ulike alternativene under samvalg, et digitalt verktøy som skal hjelpe pasienten å ta reelle behandlingsvalg. 
Helseminister Bent Høie (H) lanserer tirsdag tjenesten på Helsekonferansen 2016. 

Pasienter og pårørende skal nå kunne finne kvalitetssikret informasjon om ulike medisinske problemstillinger og behandlingsmuligheter, risiko, nytteverdi, bivirkninger og komplikasjoner ved disse.

Lettere samtaler
– Erfaringene så langt er udelt positive, sier overlege og urolog ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN), Tore Knutsen.

Knutsen har vært med å utvikle tjenesten og har brukt den aktivt i samråd med pasienter.

– ­Informasjonen som pasienten nå får på forhånd, gjør at samtalen med legen blir enklere både for lege og pasient. Når pasienten har mer kunnskap om behandlingsalternativene får vi brukt tiden vi har til rådighet sammen bedre. Pasienten ser lettere hvordan alternativene passer i akkurat hans livssituasjon, og det er da lettere for ham å utrykke sine meninger og ønsker, sier Knutsen.
Ikke alle får velge
Det er imidlertid ikke alle pasienter med lavrisiko prostatakreft som vil få tilbud om behandlingsvalg. Enkelte kan ha forutsetninger som gjør valgene deres mer begrenset. I de tilfellene en behandling kan være skadelig for pasienten, eller innebærer uakseptabel risiko, har ikke legen lov til å utføre den, selv om pasienten selv skulle ønske behandlingen.

– Hvis for eksempel en pasient tidligere har gjennomført stråling i bekkenet, vil ikke stråling være et behandlingsalternativ. Det samme gjelder hvis pasienten tidligere har gjennomført en større operasjon i bekkenet, da vil kirurgi oftest være et problematisk alternativ.

–  Men så lenge pasienten har mulighet til å velge, vil behandlingsalternativene som presenteres være likeverdige alternativ, forklarer Knutsen.  

Utvider tilbudet
Foreløpig er det kun lavrisiko prostatakreft som er tilgjengelig under samvalg på helsenorge.no, men UNN jobber med å gjøre flere diagnoser og behandlingsvalg tilgjengelig. 

– Våre erfaringer til nå er så vidt gode at vi arbeider med å utvikle dette tilbudet også til flere pasientgrupper, sier Tore Knutsen.

Powered by Labrador CMS